1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vietnamia myrkytettiin luultua enemmän

Yhdysvallat käytti Vietnamin sodassa kasvillisuutta tuhoavia myrkkyjä paljon enemmän kuin aikaisemmin on luultu, kertovat amerikkalaistutkijat. Myös viidakoihin suihkutetun myrkyn dioksiinipitoisuutta on aliarvioitu.

Yhdysvallat tuhosi maan viidakoita löytääkseen siellä piileksivät kommunistien iskuryhmät eli Vietkong-sissit. Vuodesta 1961 vuoteen 1971 Yhdysvaltain ja Etelä-Vietnamin armeijat kylvivät kasvimyrkkyjä miljoonia litroja.

Sodan alkuvaiheessa vuosina 1962 - 1965 suihkutettiin Vietnamin viidakoihin väkevämpiä myrkkyjä kuin sodan loppuvaiheessa.

Agent Orange -nimistä kasvimyrkkyjä on sanottu käytetyn 70 miljoonaa litraa, mutta uusien arvioiden mukaan määrä oli 100 miljoonaa litraa. Syöpää aiheuttavaa dioksiinia aineessa uskotaan olleen yli kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin luultiin.

Dioksiinimyrkyt ovat jääneet ravintoketjuun, ja Vietnamin Punaisen Ristin mukaan yli miljoona vietnamilaista sairastaa nykyäänkin niiden vuoksi. Tutkijoiden mukaan syövän ja muiden vakavien oireiden saaneita on vuosikymmenten saatossa ollut jo lähes viisi miljoonaa

BBC, AFP, Reuters