1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sars-testi käyttöön Suomessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomessa on otettu käyttöön sars-keuhkokuumeen tunnistava testi. Geenimonistukseen perustuvalla niin sanotulla PCR-testillä saadaan tunnistettua sarsin aiheuttava uusi koronavirus.

Sars-testi otettiin käyttöön HYKS-Laboratoriodiagnostiikan virologian osastolla 17. huhtikuuta.

Testiä jouduttiin käyttämään jo seuraavana päivänä Auroran sairaalaan hoitoon otetun miehen keuhkokuumeen diagnostiikassa. Testissä todettiin, että miehellä ei ollut sars-tartuntaa.

Sars-testi pohjautuu Hampurissa sijaitsevan Bernhard Nocht-instituutin kehittämään testiin, joka julkaistiin elektronisena versiona arvostetussa New England Journal of Medicine -julkaisusarjassa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS arvioi, että Suomessa käyttöön otettu testi on nopea ja luotettava tapa tunnistaa sarsia aiheuttava virus.

Kun sars-testiä pyydetään, on hoitoyksikön lääkärin otettava etukäteen yhteys virologian osastolle puhelimitse. Laboratorio ottaa näytteitä ja puheluita vastaan vain hoitoyksiköistä.

Kansanterveyslaitos on perustanut neuvontapuhelimen sarsia ja sen diagnostiikkaa koskevia kysymyksiä varten. Puhelinpalvelua saa numerosta 09-4744 7000.

STT

Lue seuraavaksi