1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kilpajuoksu Kuuhun, toinen erä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kun Yhdysvallat lähetti ihmisiä Kuuhun vuonna 1969, hallitus ei ajatellut tiedettä vaan politiikkaa. Kylmä sota vaati Neuvostoliiton päihittämistä. Tutkijat haaveilivat Kuuhun satojen ihmisten yhdyskuntaa, mutta hallitukselle riitti, että oman maan poliittisen järjestelmän paremmuus oli sen mielestä tullut tälläkin saralla todistetuksi. Nyt samalla asialla on Kiina, ja kampoihin panee Intia.

Nouseeko Kuuhun seuraavaksi Kiinan lippu?

Jo tänä vuonna Kiina aikoo olla kolmas maa, joka lähettää ihmisen avaruuteen. Yhdysvaltain, Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän aluksilla on toki matkannut usean maan kansalaisia, mutta vasta kiinalaisilla taikonauteilla on kotimaassa valmistettu avaruuden ajopeli, Shenzhou eli "Jumalten kulkuneuvo".

Miehitetty Shenzhou V on määrä laukaista loka- tai viimeistään marraskuussa. Tässä kisassa Kiinalla on sellainen etumatka, että pronssisija on taattu, ellei ohjelmassa ilmene todella suuria teknisiä ongelmia.

Lentäjäkin tiedetään jo. 14 taikonautiksi koulutetusta valioluokan sotilaslentäjästä historialliseen tehtävään on valittu 30-vuotias Chen Long.

Sen sijaan siitä, kenen miehittämätön alus laskeutuu seuraavana Kuun kamaralle, Kiina käy rajua kilpaa Intian kanssa. Molemmat ovat ilmoittaneet, että Kuu on niiden saavutettavissa lähivuosina. Kiinan arvio on pari vuotta Intiaa toiveikkaampi, vuosi 2006. Miehitetyn kuulennon aikataulusta molemmat toistaiseksi vaikenevat.

Raketin kotimaa kehitti oman aluksen

Kiina, räjähteiden ja rakettien synnyinmaa, aloitti avaruustekniikan kehittelyn sotilaallisiin tarkoituksiin jo 1950-luvulla, ja ohjuksia pidetäänkin yhtenä maan armeijan vahvuuksista. Pitkä marssi -raketit puolestaan tuovat maalle valuuttaa rahtaamalla yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yritysten satelliitteja radoilleen.

Kulttuurivallankumous polki jalkoihinsa 1970-luvun alussa orastaneet haaveet Kiinan varsinaisesta avaruusohjelmasta. Toimeen päästiin vasta 11 vuotta sitten, ja ensimmäinen "Jumalten kulkuneuvo" laukaistiin vuonna 1999.

Shenzhou 1:tä kuvailtiin lännessä varsin riisutuksi viritelmäksi, mutta se kiersi maapallon 21 kertaa ja palasi onnistuneesti kotiin Kiinaan. Kakkosen mukana vuonna 2001 avaruudessa kävi apina, koira ja kaniini, ja kolmosessa vuonna 2002 matkusti ihmisen elintoimintoja jäljitellyt testinukke.

Shenzhou 2 piirroskuvassa.

Viime uudenvuoden alla avaruudeteen singottiin Shenzhou 4. Kiinalaistutkijoiden mukaan osoitetuksi tuli, että ihmiselämää ylläpitävät toiminnot ovat aluksessa kunnossa ja taikonautit voivat käydä taloksi. Taikonautti-nimitys tulee kiinan kielen avaruus-sanasta, aivan kuten astronautti ja kosmonautti englannista ja venäjästä.

Kolmimodulinen Shenzhou jäljittelee perusrakenteeltaan alkujaan neuvostoliittolaisia Sojuzeja, mutta siihen on tehty paljon muutoksia. Etummaisessa modulissa ovat miehistö- ja koetilat sekä ohjaimisto, takimmaisessa puolestaan tekniset laitteistot, jotka lennättävät alusta ja pitävät yllä miehistön elintoimintoja. Keskimmäisellä modulilla miehistö palaa Maahan. Virtaa alus saa kahden aurinkopanelin avulla.

Mikään jättiläinen Shenzhou ei ole, sillä kokonaispituus alittaa yhdeksän metriä ja paino 8 000 kiloa. Maailman suurinta sen sijaan on laskuvarjo, jonka varassa paluukapseli laskeutuu. Varjolla on kokonaispinta-alaa 1 200 neliömetriä.

Intian hallitus innostui kuumatkasta

Kiina ja Intia ovat pitkään kisanneet kolmannen maailman epävirallisesta johtajuudesta, eivätkä vähiten tekniikan alalla. Niinpä Kiinan avaruusohjelma on pannut vauhtia myös Intiaan, jonka avaruustutkimuslaitos keskittyi aiemmin satelliitteihin.

Viime vuonna laitos kuitenkin ilmoitti hallitukselle, että lento Kuun kiertoradalle olisi teknisesti mahdollinen jo vuonna 2007. Matka tehtäisiin satelliittien kuljettamiseen rakennetun aluksen uudella versiolla.

Hallitus innostui ajatuksesta, ja tuskinpa vähiten sen sotilaallisten etujen vuoksi. Intia vakuuttaa, että sen avaruustutkimus on puhtaasti siviilitutkimusta. Tosiasiassa samalla syntyy tietoa, josta on runsaasti hyötyä entistä tarkempien ja voimakkaampien pitkän matkan ohjusten kehittelyssä. Sen tietävät kaikki avaruusvallat ja sellaisiksi aikovat.

Anniina Wallius YLE24

-AVARUUSAJAN KULTAKUUMETTA

-KUU ON TARUJEN KUNINGATAR

Luettavaa englanniksi:

-Lisätietoa Kiinan avaruushankkeista

-Kiinan avaruuslaitoksen kotisivu

-Intian avaruuslaitoksen kotisivu

Lue seuraavaksi