1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomen sairaalat varautuvat sarsin tuloon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sars-keuhkokuumeen leviäminen myös Suomeen on vain ajan kysymys. Suurin osa mahdollisista sars-potilaista tulisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in hoidettavaksi.

Vielä tautitapauksia ei Suomessa ole, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää hoitosuunnitelmiaan uudelleen valmistautuakseen taudin varalle.

Uusi toimenpidelista sisältää hoitoon käytettävien tilojen ja välineiden ajanmukaistamista sekä suunnitelmia henkilökunnan hälytysvalmiudesta.

HUS arvioi kustannuksiksi jopa 200 000 euroa vuodessa. Summaan on laskettu ennakkovarautumiseen käytettävät kulut ja mahdollisten potilaiden hoitoon vaadittavat ekstratyötunnit.

Suomen sars-potilaista HUS hoitaisi 80-90 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että maailmalta palaava, sarsiin sairastunut tai sairastuneeksi epäilty henkilö saapuisi mitä todennäköisimmin Helsinki-Vantaan lentokentälle ja joutuisi siten hoitoon HUS:iin.

Aurora tärkein hoitopaikka

Vaarallisten tartuntatautien huippuosaaminen on Suomessa keskistetty Helsingin Auroran sairaalaan. Helsingin Sanomien mukaan suunnitelmat sarsin varalle ovat Aurorassa valmiit.

Jos todennäköinen tautiepäily ilmenee, potilas saa välittömästi maskin ja hänet laitetaan eristykseen johonkin Auroran kahdeksasta eristyshuoneesta. Näissä jokaisessa on erillinen ilmastointi ja mahdollisuus saada aikaan alipaine mikrobien leviämisen estämiseksi.

Hoitohenkilökunta pukeutuu hengityssuojaimeen, suojatakkiin ja käsineisiin ja kerää hoitovarusteet eristyshuoneen sulkutilaan.

Sanomalehti Pohjalaisen mukaan myös Seinäjoki ja Vaasa varautuvat tautiin. Vaasan keskussairaalan eristyshuoneeseen on valmistumassa irrallinen ilmastointi ja oma sisäänkäynti.

Tähän mennessä sarsiin on kuollut maailmalla 264 ihmistä ja sairastunut lähes 5 000.

YLE24, STT

Lue seuraavaksi