Kanada: Toronton sars-ongelma vähäinen

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kanadan pääministeri Jean Chretien pitää vääränä Maailman terveysjärjestön WHO:n julistamaa matkustusrajoitusta Torontoon. WHO:n mukaan ei-välttämätöntä matkustusta Torontoon pitää välttää sars-epidemian vuoksi.

Chretien pitää Toronton sars-ongelmaa vähäisenä. Hän on siirtänyt hallituksen istunnon Ottawasta Torontoon osoittaakseen kaupungin olevan turvallinen.

Chretien on puhunut sars-tilanteesta WHO:n johtajan Bro-Harlem Bruntlandin kanssa. Osapuolet aikovat olla yhteydessä uudestaan ensi viikon alussa.

Torontossa kaikkiaan 18 ihmistä on kuollut sarsiin. Uusimmista kuolemantapauksista ilmoitettiin perjantaina. Tauti on havaittu yli 140 ihmisellä.

Aasiassa pohditaan sars-toimia

Itä- ja Kaakkois-Aasian maiden terveysviranomaiset ovat päättäneet Malesiassa yhteisistä toimista sars-epidemian pysäyttämiseksi. Tarkoitus on ainakin vaihtaa tietoja ja kontrolloida matkustamista.

Tapaamisessa ovat läsnä Kiinan, Hongkongin, Etelä-Korean, Japanin ja kymmenen Asean-maan edustajat. Lauantaina kokousta jatkavat maiden terveysministerit.

Kokouksessa on käyty läpi toimia, joilla vaarallista keuhkokuumetta vastaan on jo taisteltu eri maissa.

Erityisen huomion kohteeksi kokouksessa noussee Kiinan vaikea sars-tilanne. Maa ei ole onnistunut pysäyttämään sarsin leviämistä ja yritti aluksi vaieta epidemian laajuudesta.

Uusimpien virallisten lukujen mukaan Kiinassa on 2 601 todettua sars-tapausta ja 115 tartunnan saaneista on kuollut.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on perjantaina jälleen eristetty uusi sairaala sars-pelon vuoksi. Karanteeniin joutuneessa sairaalassa oli muun muassa hoidettu suomalaismiestä, joka myöhemmin menehtyi tautiin.

Torstaina kaupungissa eristettiin ensimmäinen suuri sairaala sarsin takia ja myös Kiinan kansalliskirjaston ovet suljettiin.

Myös Taiwanin Taipeissa asetettiin perjantaina sarsin takia karanteeniin sairaala, jossa on tuhatkunta potilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa.

Filippiinit on ilmoittanut maan ensimmäisistä sars-kuolemantapauksista. Filippiinien terveysministerin Manuel Dayritin mukaan kaksi ihmistä on menehtynyt tautiin ja kaksi muuta on saanut tartunnan. Viranomaiset seuraavat lisäksi useita epäiltyjä tapauksia.

Reuters, AFP