1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pitsusjärven avanto syntyi kevättulvista ei meteoriitista?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sodankylän observatorion geofyysikko Johannes Kultima ei usko Pitsusjärven avannon syntyneen meteoriitin vaikutuksesta.

Kultiman mukaan on todennäköisempää, että keväisten jäätulvien paine on repinyt jäähän avannon.

Avannosta lauantaina otetut ilmakuvat paljastavat, että sen yläpuolella on vettä, joka tukee teoriaa keväisten tulvien aiheuttamasta avannosta.

Jo perjantaina avantoa tutkittaessa huomattiin, että kyseisessä kohdassa oli kaksi jääkerrosta, joista alempi oli ehjää teräsjäätä.

- Jääteleissä, jotka ovat levinneet laajalle alueelle, ei ole sulamisjälkiä vaan ne ovat aivan puhtaita ja niissä on luntakin pinnassa. Eli jos siellä olisi ollut meteoriitti, niin jäälohkareissa olisi sulamisjälkiä, sanoo Johannes Kultima.

Meteoriitin putoaminen on harvinaista

Haltitunturin juurella sijaitsevaan Pitsusjärveen ilmaantui viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä avanto, joka on suuruudeltaan kolme kertaa seitsemän metriä.

Lisäksi alueelta on tullut useita silminnäkijähavaintoja erittäin kirkkaasta tähdenlennosta.

Vaikka monet merkit viittaavat Kultiman mukaan meteoriittiin, niin tutkija on kallistunut vähitellen toisen vaihtoehdon, ahtojääteorian, kannalle.

Meteoriitin putoaminen on erittäin harvinaista.

Kultiman mukaan Suomen maaperälle on pudonnut 600 miljoonan vuoden kuluessa ainoastaan 13 meteoriittia. Niistä tunnetuin on Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla.

Jäänäytteet varmistavat avannon alkuperän

Kultima palasi Pitsusjärveltä perjantai-iltana mukanaan jäänäytteet, joiden on määrä kertoa totuus järveen ilmestyneestä avannosta. Jäänäyte lähetetään jäätutkijalle Rovaniemen Arktikumiin.

- Näytteet varmistavat 100-prosenttisesti onko kyseessä ollut meteoriitti vaiko ei, Kultima vakuuttaa.

Lue seuraavaksi