Vappuna marssitaan työn ja rauhan puolesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vappua on vietetty ympäri maata tavanomaista rauhallisemmin. Helsingin Kaivonpuiston perinteinen vappukokoontuminen keräsi nelisentuhatta vapunviettäjää eli selvästi aiempia vuosia vähemmän.

Yön aikana juhlinta on ollut suurissa kaupungeissa tavanomaisen vilkasta. Poliisi on joutunut puuttumaan juopotteluun, pahoinpitelyihin ja metelöintiin, mutta vakavampia vahinkoja ei ole tullut tietoon.

Helsingissä viileä sää on poliisin mukaan hieman hillinnyt hulinaa. Pahin tapaus oli Kalliossa, jossa puukotettiin nuorta miestä eilisiltana. Juvassa taas puukotettiin varhain vapunpäivän aamulla nuorta mistä vatsaan.

Tampereella, Turussa ja Oulussa sää ei juuri juhlijoita pidätellyt, vaan tehtäviä on sadellut poliisille tavanomaisen vapun tahtiin.

Tampereella teekkarit julistivat vappuaattona puolilta päivin Wappuriehan alkaneeksi. Kuopiossa yliopiston ylioppilaskunta uitti professorin Veljmies-patsaan altaassa. Tänä vuonna hyisen kylvyn sai tietojenkäsittelytieteiden professori Seppo Lammi.

Aattoiltana kuudelta Helsingissä ylioppilaat lakittavat Kauppatorilla Havis Amandan -patsaan. Turkulaiset opiskelijat lakittavat tuntia myöhemmin Liljan- patsaan Auransillan vieressä.

Marsseilla liputetaan ay-tunnuksin

Vappupäivänä poliitikot ja ay-johtajat ovat pitäneet totuttuun tapaan puheitaan ympäri Suomea. Pääministeri Anneli Jäätteenmäki piti puheensa Helsingissä Kyösti Kallion patsaalla, puhemieheksi siirtynyt SDP:n Paavo Lipponen puhui puolestaan Kuopiossa.

Vappupuheissa vahvat rintamalinjat

Presidentti Tarja Halonen puolisoineen otti vastaan perinteiset vapputervehdykset presidentinlinnassa aamupäivällä. Tervehdyksensä toi muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sekä sävelin Ylioppilaskunnan laulajat ja Suomen työväen musiikkiliitto.

Vappupäivänä järjestetty myös perinteisiä työväen marsseja. Ainakaan Helsingissä järjestäjien mukaan ei puolueiden tunnuksia tänä vuonna nähdä. Sen sijaan marssilla liputetaan ay-liikkeen tunnuksin muun muassa hyvinvointivaltion, työn ja rauhan puolesta.

Alkoholin kulutus lisääntyy rajusti vappuna. Myynti on vappuviikolla 1,4 miljoonaa litraa eli 80 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Vappu on joulun ja juhannuksen jälkeen vuoden kolmanneksi suurin sesonki alkoholimyynnissä. Tärkein vapun juoma on edelleen kuohuviini.

YLE24, STT