Kylmä keskeytti kevätmuuton hetkeksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kalsea pohjoinen ilmavirtaus käytännössä keskeytti lintujen kevätmuuton muutamaksi päiväksi huhtikuun lopulla. Esimerkiksi pääskyjä on nähty vain muutamia. Myös muut hyönteissyöjät ovat olleet harvassa. Tornien taisto -kisan voitto meni Kristiinankaupunkiin.

Ilmojen lämpenemisen ansiosta ja tuulen suunnan kääntymisen myötä lähipäivinä on taas odotettavissa linturyntäys Suomeen.

Helsingin Santahaminassa nähtiin perjantaina pussitiainen. Vappuna samalla seudulla näkyi paljon kuikkia ja tiiroja. Peippoja oli satoja. Hangossa nähtiin kevään ensimmäinen keltavästäräkki, pensaskerttu, sirittäjä ja pajulintu.

Lauantaina vietettiin luontoharrastuksen suurpäivää

BirdLife Suomi järjesti lauantaina Suomen suurimman lintutapahtuman "Tornien taiston". Kilpailulla kerättiin varoja selkälokin ja metsähanhen suojeluun.

Eri puolilla maata, peräti 160 lintutornissa 164 joukkuetta yrittivät havaita mahdollisimman monta lintulajia aamun ja aamupäivän aikana kello 5 - 13.

Eniten lajeja nähtiin Kristiinankaupungin Pohjoislahden lintutornissa, jonka yli liiteli kahdeksan kilpailutunnin aikana 109 lajia. Seuraavina järjestyksessä tulivat Pori ja Paimio. Pohjoisimmissa kilpailupaikoissa Lapissa nähtiin parikymmentä lajia.

Harvinaisimpia lajeja olivat ruostesorsa Lumijoella, mandariinisorsa Tohmajärvellä ja arosuohaukka Lappeenranassa ja Tohmajärvellä.

Taivaalla nähtiin myös mm. aikainen pikkulepinkäinen Kuusamossa sekä tervapääskyjä jo monilla paikkakunnilla.

Vuodesta 1994 järjestetyn Tornien taiston tärkeimpänä tavoitteena on tehdä lintuharrastusta tunnetuksi ja kerätä varoja linnustonsuojelutyöhön. Useimmiten kuten nytkin kilvan voitto on mennyt länsirannikolle.

YLE24