Linnut osaavat väistää tuulivoimaloita

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Linnut törmäävät harvoin tuulivoimaloihin, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jarmo Koistinen Vihreä Lanka –lehden haastattelussa. Koistinen on tehnyt selvitystyötä tuulivoimaloiden linnustovaikutuksista ympäristöministeriön toimesta. Hän on kerännyt tietoa eri puolilta maailmaa.

Tutkimustietoa löytyy eniten Yhdysvalloista, jossa tutkijat ovat havainneet, että eniten lintuja tappavat korkeat rakennukset heijastavine lasiseinineen sekä linkkitornit ja pienjännitejohdot. Kirkkaat valot tekevät niistä vielä vaarallisempia, kun linnut sokaistuvat ja lentävät kuin perhoset pyydykseen.

Ohuita rakenteita lintujen on vaikea havaita, ennen kuin on jo myöhäistä.

Tuulivoimaloissa ei ole vaikeasti havaittavia rakenteita, lisäksi roottorit pitävät niin kovaa ääntä, että linnut väistävät voimalat kaukaa öisinkin.

Koistisen selvityksen mukaan sadan tuulivoimalan puisto tappaa vuodessa keskimäärin 10 lintua, kun sähkölinja koituu 200 000 linnun kuolemaksi. Koistisen kertoman perusteella voi todeta, että puheet tuulivoimaloista lintujen surmanloukkuina ovat tuulesta temmattuja.

Ylen Ympäristötietopalvelu