Puola, Saksa ja Ranska tiivistävät yhteistyötä

Puolan, Saksan ja Ranskan johtajat ovat keskustelleet siitä, kuinka Irakin sodan takia eri linjoille ajautuneet maat voisivat palata yhteiseen rintamaan. Kokousta isännöi Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski perjantaina Wroclawissa.

Kwasniewski kiitti kolmenkeskisen tapaamisen sujuneen hyvässä hengessä. Yhdysvaltain liittolaisena esiintyneen Puolan johtaja vakuutti, että myös Saksalla ja Ranskalla on tärkeä osa Irakin jälleenrakentamisessa.

Saksa ja Ranska arvostelivat kiivaasti niin Irakin sotaa kuin myös Yhdysvaltain kanssa avoimesti liittouneita tulevia EU-maita. Puola jatkaa Irak-liittoumassa korostetusti edelleen, sillä se saamassa maasta oman valvontasektorin.

Maat sopivat tiivistävänsä myös omaa yhteistyötään ulkopolitiikassa ja puolutuksessa. Wroclawissa sovittiin säännöllisestä neuvonpidosta ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

Presidentti Jacques Chiracin mukaan Ranskakin suhtautuu rakentavassa hengessä YK:ssa valmisteilla olevaan Irak-päätöslauselmaan. Liittokansleri Gerhard Schröderin mielestä pakotteet eivät ole enää tarkoituksenmukaisia.

Kwasniewskin, Chiracin ja Schröderin tapaaminen perustui vuonna 1991 perustettuun yhteistyöfoorumiin, niin kutsuttuun Weimarin kolmioon.

AFP, YLE24, Ylen Radiouutiset, STT