1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nykypäivän Pietari

Pietari on kommunismin kaaduttua joutunut hakemaan paikkaansa Venäjän kaupunkien joukossa. Ympäristöongelmat, rikollisuus sekä sosiaalinen kurjuus ovat tämän päivän Pietarin arkipäivää. Tunnelin päässä on kuitenkin näkyvissä valoa.

Pietarin väkiluku on laskenut 90-luvun alusta lähtien. Vielä 1992 kaupungissa oli yli viisi miljoonaa asukasta, mutta vuosituhannen vaihtuessa sielä asui enää 4,6 miljonaa ihmistä. Väkimäärän ennustetaan laskevan vielä ainakin tämän vuosikymmenen loppuun saakka.

Väestö myös ikääntyy. Lähes joka neljäs pietarilainen on eläkeläinen.

Pietari on yhä myös äärimmäisten vastakohtien kaupunki. Suurin osa kaupunkilaisista on köyhiä, mutta siellä asuu myös hyvin rikkaita ihmisiä. Köyhiä tai erittäin köyhiä on joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 60 prosenttia pietarilaisista.

Köyhyyden ja perheiden kurjien elinolojen vuoksi Pietarissa on muun muassa paljon katulapsia. Työttömyys, alkoholismi, huumeet ja perheväkivalta ajavat köyhien perheiden lapsia asumaan kadulle. Virallisten tietojen mukaan Pietarissa on noin 70 000 rekisteröityä katulasta.

Katulasten määrä on kasvanut viime vuosina. Valtaosa heistä on poikia.

Ekologisia ongelmia ja rikollisuutta

Tulvat ovat vaivanneet Pietaria sen perustamisesta lähtien. Vuonna 1979 neuvostohallinto teki päätöksen tulvapadon rakentamisesta.

Suunnittelijat ryhtyivät rakentamaan vuosisadan patoa yli Suomenlahden. Pato ei ole vieläkään täysin valmis. Koska Pietarin jätevesistä jopa puolet valuvat yhä puhdistamattomina Nevajokeen, on pato tehnyt Nevan lahdesta jättimäisen jätevesialtaan.

Suomi ja Euroopan unioni ovat avustaneet Pietaria lounaisen vedenpuhdistamon rakentamisessa. Puhdistamon merkitys Suomenlahden ympäristön tilaan on valtava, sillä se puhdistaisi 1,5 miljoonan pietarilaisen jätevedet, jotka nyt valuvat puhdistamattomina mereen. 180 miljoonaa euroa maksavan puhdistamon on määrä valmistua ensi vuonna.

Viime talvena otsikoihin nousivat Koiviston satamasta öljylastia hakeneet tankkerit. Koiviston satamahanke on yksi suurista Pietarin alueen rakennushankkeista, jota on arvosteltu sekä kannattamattomuudesta että sen ympäristövaikutuksista.

Pietaria sanotaan myös Venäjän rikollisuuden keskukseksi. Kaupungissa on arvioiden mukaan jopa 10 000 rikollisryhmiin kuuluvaa henkilöä. Rikollisuus ja alueen liike-elämä ovat lisäksi sekoittuneet toisiinsa. Huumeet, ihmissalakuljetus ja poliittiset murhat ovat romahduttaneet tavallisten kansalaisten luottamuksen miliisiin ja poliitikkoihin.

Elinkeinoelämä elpyy

Vaikka Pietarin yhteiskunnalliset ongelmat ovatkin yhä vaikeita, on tunnelin päässä myös näkyvissä valoa. Elinkeinoelämä on virkistymässä, tuotanto on kääntynyt kasvuun ja alueelle virtaa myös ulkomaista pääomaa. Esimerkiksi suomalaisyritykset uskovat kaupan Pietarin alueen yritysten kanssa kasvavan.

Pietari on viehättävä matkailukohde. Kaupungin keskusta on arkkitehtoonisessa yhtenäisyydessään ainutlaatuinen koko maailmassa. Nähtävyyksistä merkittävimmät ovat Eremitaasi taideaarteineen, Pietari-Paavalin tuomiokirkko, jonne Romanov-sukuiset tsaarit on haudattu, Iisakin kirkko, Pietari Suurta esittävä patsas Vaskiratsastaja sekä Pietarin pääkatu Nevski prospekt.

Pietarin vaikea asema pääkaupunki Moskovan kilpailijana on myös helpottunut. Onhan Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin syntyjään pietarilainen.

Heikki Lammi YLE24