1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pietari täyttyy kulttuurista

Pietarin 300-vuotisjuhlinta huipentuu toukokuussa, jolloin se täyttyy festivaaleista ja juhlista. Kaupungin virallinen syntymäpäivä on 27. toukokuuta.

Pietarissa järjestetään kuukauden aikana kaikkiaan 3 000 tapahtumaa. Tapahtumien kirjo kattaa niin kuvataiteet, klassisen musiikin, arkkitehtuurin kuin myös popin, rockin ja lasten tapahtumat.

Juhlatilaisuuksissa on pyritty ottamaan huomioon kaupungin erilaiset elementit. Iltaisin Nevajoen rantoja koristavat japanilaiset valotaideteokset ja Pietarin pääkatu Nevski prospekt on valjastettu 25. toukokuuta kansainvälisille karnevaaleille.

Pietarin 300-vuotisjuhlat alkoivat Valkeat yöt -festivaalilla 8. toukokuuta.

Elokuuhun saakka kestävä festivaalin ohjelmisto on laajempi kuin koskaan. Festivaalilla vierailevat muun muassa Wienin filmarmoonikot, Metropolitan-oopperan orkesteri sekä Placido Domingo, Esa-Pekka Salonen ja Karita Mattila.

Maailmakuulu Mariinski-teatteri on kerännyt juhlavuonna festivaalille kaikki huippunimensä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut 45 valtion päämiehet Pietariin 31. toukokuuta.

Monet valtiot antavat Pietarille lahjoja. Helsingin kaupunki lahjoittaa Pietarille 300 omenapuuta, jotka istutetaan 26. toukokuuta Pietarin 300-vuotispuistoon.

Muun muassa Ranska lahjoittaa 18 metriä korkean lasitornin, jossa lukee maailman kaikilla kielillä rauha. Torni jää pysyvästi Pietarin Sennaja-aukiolle. Kiinasta tulee lahjana puutarhakylä ja Japanista sakurapuita.

Useat maat juhlivat Pietaria myös omilla kulttuuriviikoillaan, joiden tarkoitus on toteuttaa Pietari Suuren ajatusta Pietarista Venäjän ikkunana länteen.

Suomi-viikko järjestetään 7. - 13. syyskuuta. Suomi-viikon kulttuuriohjelman päätapahtumana toteutetaan "Mir Iskusstva 2003" -festiaali, joka koostuu eri taiteenalojen nimekkäiden esiintyjien tuotannosta. Ohjelmassa on muun muassa Eero Järnefeltin näyttely sekä Avanti-orkesterin konsertti.

Pietariin odotetaan saapuvan juhlavuonna noin kolme miljoonaa turistia.

Heikki Lammi YLE24