1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ternimaidosta, äidinmaidosta tai luontaistuotteista apua allergioihin?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Koska allergioiden synnystä tiedetään niin vähän, on ala ollut herkkää erilaisille uskomuksille ja kansanparannuskeinoille. Parannusta allergioihin on etsitty mm. ternimaidosta, rintaruokinnasta, vitamiineista ja ravinnelisistä.

Osan vaikutuksia on tutkittu tieteellisesti.

Äidin ruokavaliolla ei ole todettu olevan vaikutusta syntyvän lapsen allergioiden puhkeamiseen.

Rintaruokinnasta on saatu ristiriitaisia tutkimustuloksia, joista on tehty se päätelmä ettei imettäminen ainakaan vähennä lapsen allergioita. Vastasyntynyt saa äidinmaidosta kuitenkin tärkeitä vasta-aineita infektioita vastaan. Täysimetyksen suositeltu pituus on nykyisin 3-4 kuukautta.

Ternimaidon vaikutuksista ei sen sijaan ole olemassa kontrolloituja tutkimuksia. Väitteet ternimaidon parantavasta vaikutuksesta ovat pelkkiä uskomuksia ja näyttävät usein liittyvän aggressiiviseen markkinointiin, toteaa allergologian professori Erkki Terho.

Myöskään luontaistuotteiden ja erilaisten ravinnelisien vaikutuksesta allergioihin ei ole olemassa varmaa tutkimustietoa.

- Ihmisillä on houkutus etsiä parannuskeinoja luontaistuotteista kun lääketiede ei niitä tarjoa. Valmiiksi herkistyneen ihmisen allergiaoireet saattavat kuitenkin pahentua luontaistuotteista, Terho muistuttaa.

Joissain tutkimuksissa on todettu paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävien rasvaisten kalojen syömisen vähentävän astmariskiä. Yksiselitteistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole.

Sen sijaan suoliston probiooteista eli maitohappobakteereista on suomalaistutkimuksissa saatu lupaavia tuloksia. Alustavien tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että bakteereita ravinnossaan saaneilla lapsilla puhkeaa vähemmän allergioita.

Siivoamisen tärkeyttä on perinteisesti korostettu keinona estää allergioita. Siivoamisessakin tulisi käyttää tervettä maalaisjärkeä. Kuuraamisella ei voi estää allergioita. Ei ole mitään näyttöä siitä, että pöly itsessään aiheuttaisia allergioita, painottaa professori Terho.

Johanna Östman YLE24