Taistelut kiihtyvät Kongon demokraattisessa tasavallassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kongon demokraattisessa tasavallassa hema- ja lenduryhmittymien välisissä taisteluissa on kuollut maanantaina ainakin sata lendutaistelijaa, kertoo vastapuolen sotapäällikkö. Hemojen tappioista hän ei kertonut.

Myös YK:n edustajan mukaan raskasta aseistusta vailla olevat lendut pakenivat hemojen hyökkäyksen alta Bunian kaupungissa. Hemat käyttivät aseinaan kranaatinheittimiä ja tykkejä.

Buniasta taistelujen alta on joutunut pakenemaan kymmeniä tuhansia hätääntyneitä siviilejä, joista suurin osa kuuluu lendu-heimoon. Tyhjenevässä kaupungissa esiintyy myös laajaa ryöstelyä.

Hemojen ja lendujen välillä Itä-Kongossa on ollut pitkään vihamielisyyksiä, mutta ne ovat pahentuneet ja raaistuneet 4,5 vuotta kestäneen sisällissodan aikana.

Naapurimaat Kongo ja Uganda ovat pahoin sekaantuneet sotaa ryhmittymiä tukemalla. Tilanne Buniassa paheni kun Ugandan joukot aloittivat vetäytymisensä viime kuussa ja loputkin joukot poistuivat viime viikolla.

Viimeisen kuuden päivän aikana ryhmittymien välillä on ollut raakoja yhteenottoja. Muun muassa sunnuntaina kerrottiin kolme vauvaa tapetun kurkku auki viiltämällä.

YK varoitti viikonloppuna Kongoa uhkaavasta humanitaarisesta katastrofista. YK:n turvallisuusneuvosto yrittää löytää ratkaisua Bunian tilanteeseen. YK:lla on Buniassa vain 600 miehen vahvuinen joukko, jonka tehtävät rajoittuvat kaduilla vartiointiin ja ruuan jakeluun.

Etelä-Afrikan presidentin Thabo Mbekin odotetaan vaativan kokouksessa lisää toimivaltuuksia YK-joukoille. Myös YK:n edustaja myöntää, ettei lähellä anarkiaa olevaa tilannetta voida hallita näin pienillä joukoilla.

Vaikka vakavin tilanne saataisiinkin rauhoitettua, ovat vihamielisyydet silti tuskin ohi, koska syyt ovat syvällä poliittisesti raitkaisemattomissa heimojen välisissä ristiriidoissa.

Reuters, IPS