Vihreät: Rantojen suojelua ei saa höllentää

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vihreät pitävät kummallisena ja varomattomana tuoreen ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r.) ehdotusta rantarakentamisen rajoitusten höllentämisestä. Vihreiden mukaan nykyinenkään suojelulinja ei takaa luonnoltaan arvokkaiden rantojen pysymistä rakentamattomina.

- Rantojen suojelun höllentäminen ympäristöministerin vaatimuksesta on luonnonsuojeluväen painajaisuni. Yksikään aikaisemmista ympäristöministereistä ei olisi voinut tällaista esittää, vihreiden vt. puheenjohtaja Rosa Meriläinen ja puoluesihteeri Ari Heikkinen toteavat.

Vihreät korostavat, että ympäristöministerin tehtävänä on korkeana viranomaisena pitää huolta siitä, että ympäristönäkökohdat huomioidaan päätöksenteossa.

Enestam ehdotti maanantaina Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että maankäyttö- ja rakennuslakia voitaisiin alkaa tulkita uudella tavalla siten, että rannoille rakentaminen helpottuisi.

Vihreät muistuttavat, että lain tarkoituksena on turvata arvokkaiden luontoalueiden säilyminen, rakentamisen sopeutuminen ympäristöön sekä säilyttää maisema-arvoja ja virkistyskäyttöä.

Puolueen mukaan vasta pari vuotta voimassa ollutta lakia ei voida alkaa soveltaa vastoin sen perustavoitteita.

Meriläinen ja Heikkinen huomauttavat myös, että ympäristöministeriöllä tai valtioneuvostolla ei ole oikeutta antaa sitovaa ohjausta lain tulkitsijoille.

YLE24, STT