Viittomakielen sanakirja Internetissä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisen viittomakielen verkkosanakirja Suvi on avattu Internetissä. Palvelu on kiinnostuneiden käytössä osoitteessa http://suvi.viittomat.net (siirryt toiseen palveluun)

Verkkosanakirja on maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kattava palvelu. Tarjolla on yli 6 000 viittomakielistä videoleikettä, yhteensä noin 11 tuntia.

Sanakirjan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet viittomakielen rakenne ja kohderyhmänä sekä viittomakieliset että kuulevat käyttäjät.

Liikkuvan kuvan merkitys on erittäin suuri viittomien omaksumisessa, sillä viittomakielen tarkkoja liikkeitä, ilmeitä ja rytmiä ei voida ilmentää perinteisen sanakirjan avulla.

Tällä hetkellä verkkosanakirjaa voi käyttää tietokoneiden ja kämmenmikrojen avulla. Sanakirjasta valmistetaan syksyllä myös kommunikaattori- ja DVD-versiot.

Palvelun on tuottanut Kuurojen Liitto ry ja mukana on ollut myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Yhteistyökumppanina on ollut Suomen Microsoft, joka on tukenut hanketta teknisen osaamisen, ohjelmistojen ja avustuksien muodossa.

YLE24