Joka kolmas 12-vuotias uimataidoton

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomalaisnuorten uimataito on kehno. Tuoreen kyselyn mukaan kolmannes 12-vuotiaista ei täytä uimaopetusliiton kriteerejä uimataitoiselle ihmiselle. Liitossa ihmetelläänkin koulujen uimaopetuksen vähyyttä.

Peruskoulun kuudesluokkalaisista jopa kolmannes on uimataidottomia, arvioi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto. Järjestö katsoo uimataitoiseksi henkilön, joka osaa uida vähintään 200 metriä.

Tuoreen uimaopetusliiton tekemän kyselyn mukaan täysin vailla uimataitoa on ikäluokan tytöistä kaksi ja pojista kolme prosenttia.

Neljäsosa 12-vuotiaista osaa uida ainakin 50 metrin matkan, mutta ei yllä täyden taidon vaatimaan 200 metriin. Noin 25 metriä pystyy uimaan viisi prosenttia ikäluokasta.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto pitää valitettavana, että 21 prosenttia ala-asteen ja 34 prosenttia yläasteen kouluista ei anna lainkaan uimaopetusta.

Valtakunnallista uimataitopäivää vietetään torstaina jo seitsemättä kertaa. Uimahallit tarjoavat teemapäivänä monenlaista vesiaktiviteettia, mm. vesijumppaa ja vesipelastuskisoja.

STT