1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan talous painui lamaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Saksan talous on heikentynyt kahtena neljännesvuotena peräkkäin, kertoo maan tilastolaitos. Talouslaman määritelmä on BKT:n lasku kahdella peräkkäisellä neljänneksellä.

Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana Saksan bruttokansantuote on laskenut 0,2 prosenttia. Tämä on yllätys taloustieteilijöille, jotka uskoivat pieneen kasvuun.

Lasku johtuu erityisesti viennin ja kotimaisen kysynnän vähäisyydestä verrattuna lisääntyvään tuontiin.

Myös vuoden 2002 viimeisellä neljänneksellä BKT laski 0,03 prosenttia.

Liittokansleri Gerhard Schröderin hallitus yrittää useilla rakenneuudistuksilla saada vauhtia talouteen. Ammattiliitot ja yritysjohtajat suhtautuvat nuivasti uudistuksiin.

Työttömys pahentaa tilannetta

Taloustilannetta heikentää ennätyslukemissa oleva työttömyys. Saksassa on yli neljä miljoonaa työtöntä.

Työttömyys kasvattaa myös valtion menoja. Saksan talousministeri Hans Eichel myöntää Frankfurter Rundschau -lehden haastattelussa, että valtiontalouden alijäämä ylittää tänä vuonna todennäköisesti 30 miljardin euron rajan.

Tämän vuoden budjetissa alijäämäksi oli arvioitu 18,9 miljardia euroa.

Eichel syyttää vajeesta erityisesti työttömyyttä. Vajelaskelmassa ei ole vielä otettu huomioon verotuottoja, jotka arvattavasti jäävät budjetoitua pienemmiksi.

Saksan talouslama heikentää koko euroalueen näkymiä. Saksan talous vastaa noin kolmannesta koko euroalueesta.

Euroopan talouselämää synkistää myös torstaina tullut tieto, jonka mukaan Italian talous laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä 0,1 prosenttia. Analyytikot olivat odottaneet samansuuruista kasvua. Loka-joulukuussa talous vielä kasvoi 0,4 prosenttia.

DPA, AFP, BBC

Lue seuraavaksi