Bremer: Laittomuuksille tulee loppu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Irakin väliaikaishallinnon uusi johtaja, yhdystaltalainen Paul Bremer vakuuttaa, että Irakissa jatkuviin laittomuuksiin puututaan ja maahan palautetaan järjestys.

- Irakissa on vakava ongelma lain ja järjestyksen ylläpidossa, mutta maassa ei vallitse kuitenkaan anarkia. Ihmiset voivat jatkaa normaalia elämäänsä, hän totesi.

Ensimmäisen oman tiedotustilaisuutensa Irakissa pitänyt Bremer kertoi, että partiointia on jo lisätty Bagdadissa ja sotilaspoliisien määrää kasvatetaan pian 4 000:een.

Saddam Husseinin viime syksynä vapauttamia kymmeniä tuhansia väkivaltaisia rikollisia on myös tarkoitus palauttaa kalterien taakse, hän sanoi.

Yhdysvaltain joukkoja on arvosteltu Irakin sodan jälkeen siitä, että ne eivät ole onnistuneet ylläpitämään järjestystä Bagdadissa ja muissa osissa maata.

Bremerin mukaan liittouma aikoo myös pitää huolen siitä, että Saddam Husseinin hallintoa ja Baath-puoluetta lähellä olleet henkilöt eivät enää pääse vallan kahvaan. Saddamin kaudella Baath-uskollisuus oli ehdoton edellytys tärkeässä virassa toimimiselle.

Irakissa on nähty jo ensimmäinen vallansiirto sodan jälkeen, kun siviilineuvosto sai eteläisen Umm Qasrin kaupungin hallintaansa brittijoukoilta. Kaupungissa on tarkoitus pitää ensi viikolla paikallishallinnon vaalit.

Reuters, AFP