Yhdysvallat antaa sotilaallista tukea Filippiineille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvaltain presidentti George Bush on luvannut jatkaa sotilaallista yhteistyötä Filippiinien kanssa. Yhdysvallat lähettää muun muassa sotilaitaan Filippiinien avuksi taistelussa muslimiterroristeja vastaan.

Bush sopi asiasta Filippiinien presidentin Gloria Macapagal Arroyon kanssa Washingtonissa.

Bush kuvaa Filippiinejä "tärkeäksi Naton ulkopuoliseksi liittolaiseksi". Filippiinit kuuluvat USA:n liittolaisina samaan ryhmään kuin Israel, Australia ja Egypti.

Yhdysvallat on jo aiemmin auttanut Filippiinejä taistelussa Abu Sayyaf-terroristeja vastaan ja nyt yhteistyön uskotaan vielä tiivistyvän.

Bushin mukaan johtajat sopivat amerikkalaisjoukkojen lähettämisestä Filippiineille, mutta joukkojen määrää ei täsmennetty. Lisäksi USA toimittaa Filippiineille 20 helikopteria ja myöntää maalle 65 miljoonan dollarin apupaketin terrorismin vastaiseen taisteluun.

"Al-Qaida yhä vaarallinen"

Yhdysvaltain presidentti George Bush varoittaa terrorijärjestö al-Qaidan olevan yhä vaarallinen. Bushin mukaan järjestö yrittää luultavasti iskeä myös Yhdysvalloissa.

- Hajotamme vähitellen al-Qaidan sotilaallista verkostoa, mutta paljon työtä on vielä jäljellä. Meidän täytyy jatkaa yhteistyötä, jakaa tietoja ja estää terroristien rahaliikenne, Bush sanoi Washingtonissa.

Samalla hän muistutti, että terrorismin vastaisesta sodasta tulee pitkä.

Liittovaltion poliisin FBI:n kerrotaan pidättäneen Yhdysvalloissa henkilöitä, jotka olivat kartoittamassa mahdollisten terrori-iskujen kohteita. FBI varoittikin viikonloppuna viranomaisia uusista iskuista.

Reuters, YLE24