Kotkalaismies ei enää sars-epäilty

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Maailman terveysjärjestö WHO on poistanut Kymenlaakson sairaalassa Kotkassa hoidettavana olleen miehen sars-epäiltyjen listalta. Perjantaina selvisi, että miehen loputkin PCR-testit ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Jo aiemmin miehen ensimmäinen PCR-testi oli antanut negatiivisen tuloksen.

Kotkalaissyntyinen mies palasi viikko sitten Filippiineiltä Suomeen ja hakeutui oireidensa takia lääkäriin.

Nyt mies on jo parantunut ja päässyt kotiin. Myös hänen neljän omaisensa kotikaranteeni on purettu.

Diagnoosin varmistamiseksi miehestä on kuitenkin otettu vielä vasta-ainetestejä. Niiden tulokset valmistuvat lähiviikkoina.

Maailman terveysjärjestö teki ratkaisunsa potilaasta hänen Filippiienien-matkastaan saatujen tietojen sekä Filippiinien sars-tilanteen perusteella. Filippiinit poistettiin WHO:n sars-epidemialistalta 20. toukokuuta.

Myös Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu epäiltyä sars-tapausta.

Kanadan Torontosta palanneen miehen ensimmäinen PCR-testi oli positiivinen, mutta uusissa testeissä viitteitä sarsiin ei enää löytynyt. Vasta-ainetestejä jatketaan potilaan toipilasvaiheen verinäytteistä.

WHO:n mukaan sarsiin sairastuneena voidaan todennäköisesti pitää henkilöä, joka on oleskellut epidemia-alueella ja ollut siellä lähikontaktissa sarsiin sairastuneen kanssa.

Oireita potilaalle kehittyy noin kymmenen päivän kuluttua mahdollisen tartunnan jälkeen, ja keuhkokuvauksissa on nähtävissä muutoksia, jotka ovat tyypillisiä keuhkokuumeelle.

STT, YLE24