Kongon pygmit valittavat ihmissyönnistä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kongon demokraattisen tasavallan alueella elävä Mbuti-pygmikansa on tehnyt YK:lle valituksen siitä, että kongolaiset sotilaat metsästävät heitä kuin eläimiä ja myös syövät heitä.

Pygmien joukkomurhiin ja ihmissyöntiin olisivat pygmien edustajan Sinafasi Makelon mukaan osallistuneet Kongon sisällissodan molemmat osapuolet.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet kannibalismista ja joukkomurhista Kongossa. YK aikoo tutkia väitteet.

Pahimpien väkivaltaisuuksien kerrotaan tapahtuneen, kun maan pohjoisosaa hallitseva kapinallinen Kongon Vapautusliike MLC yritti vallata Mambasan kaupungin kilpailevalta kapinallisryhmittymältä. Samoin Iturin alueen taisteluissa pygmit olisivat jääneet sotilaiden väliin. 300 pygmin sanotaan saaneen surmansa sisällisodan takia.

Monet kongolaiset pitävät pienikokoisia pygmejä ali-ihmisinä. Heidän elimiensä syömisen uskotaan tuovan maagisia voimia.

Paikalliset kirkonmiehet syyttävät sotilaita siviilien surmaamisesta. Lendu-sotilaiden sanotaan leikkaavan auki uhriensa rinnan, irrottavan sydämen, keuhkot ja maksan, ja syövän ne. Joskus myös sukupuolielimet on leikattu irti.

Kertomuksille ei ole virallista vahvistusta. YK vahvistaa kuitenkin, että Bunian kaupungin läheltä on löydetty joukkohauta, jossa 30 miehen, lapsen ja naisen jäännökset.

Kongon sademetsissä asuu noin 600 000 pygmiä.

BBC