Kunnat kilpailuttavat huonosti palvelujaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kuntien yksityisiltä ostamien palvelujen taloudellinen arvo on kasvanut, mutta vain pieni osa ostetuista palveluista kilpailutetaan lain vaatimalla tavalla. Kaupppa- ja teollisuusministeriön toimialajohtaja Ismo Partanen on huolissaan siitä, ettei kaikkia palveluja osteta avoimella ja läpinäkyvällä hankintamenettelyllä, kertoo Aamulehti.

Kunnat ovat avanneet kilpailua eniten teknisillä aloilla. Sen sijaan kuntien raskaimmista menoeristä eli sosiaali- ja terveyspalveluista ostetaan ulkopuolelta vain viidennes.

Kilpailuttamisella pyritään löytämään veronmaksajan kannalta edullisin vaihtoehto.

Suomalaiskuntien haluttomuuteen avata palvelumarkkinat on kiinnitetty huomiota ulkomaillakin. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on arvostellut kuntia nihkeydestä. Valtio sen sijaan on yksityistänyt ja kilpailuttanut palvelujaan.

Toimialajohtaja Partasen mielestä kilpailun puutteesta eivät kärsi vain kunnat vaan koko elinkeinoelämä.

Kilpailun avaamisen pelätään johtavan siihen, että ulkomaiset terveysketjut valtaavat Suomen markkinat.

Partasen mielestä juuri suljetut ja kehittymättömät markkinat hyödyttäisivät lopulta ulkomaalaisomisteisia terveysketjuja, ja voitto valuisi ulkomaille.

Sosiaali- ja terveysalan kehittämiskeskuksen Stakesin mukaan paineet sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttamiseen eivät nouse alojen omista tavoitteista, vaan kauppa- ja kilpailupolitiikasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Kimmo Lepon mielestä hoivapalveluiden järjestämisessä näyttö kilpailuttamisen hyödyllisyydestä on puutteellinen.

Lehto pelkää, että kilpailuttaminen voi johtaa hoivapalvelujen tuottajien ketjuuntumiseen ja kansainvälistymiseen, jolloin tilaajan on vaikea ylläpitää suhdetta palvelun tuottajaan.

Aamulehti YLE24