Amnesty: Maailma aiempaa turvattomampi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sota terrorismia vastaan ei ole parantanut maailman turvallisuutta, vaan on sitä vastoin tehnyt maailmasta entistä vaarallisemman paikan, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International katsoo.

Amnestyn toteaa viime vuotta koskevassa vuosiraportissaan, että terrorisminvastainen sota on kaventanut ihmisoikeuksia ja heikentänyt kansainvälisen oikeuden voimaa. Samalla se on kärjistänyt etnisten ryhmien erimielisyyksiä.

Hallitukset ovat käyttäneet valtavia summia kansallisen turvallisuuden vahvistamiseen ja terrorisminvastaiseen sotaan. Silti miljoonille ihmisille aiheuttavat todellista turvattomuutta korruptoituneet poliisi- ja oikeuslaitokset, poliittisten toisinajattelijoiden julma kohtelu, köyhyys ja taudit.

Järjestö toteaa, että samaan aikaan, kun maailma seurasi Irakin sodan valmistelua, se unohti lukuisia uhreja vaatineet konfliktit ja ihmisoikeusrikkomukset esimerkiksi Norsunluurannikolla, Burundissa, Tshetsheniassa ja Nepalissa.

Vuosiraportissa kerrotaan kuitenkin myös myönteisestä kehityksestä. Esimerkiksi mielipidevankeja pitävien maiden ja teloitusten määrä laskivat viime vuonna selvästi vuodesta 2001.

Amnestyn 42-vuotispäivänä julkistettu raportti sisältää tietoja kaikkiaan 151 maan ihmisoikeustilanteesta.

YLE24