Esitys: Tietoverkkoaineistot arkistoon

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansallisen kulttuurin arkistointia halutaan laajentaa. Vapaakappalelain uudistamista pohtinut työryhmä siirtäisi arkistoinnin piiriin myös avoimissa tietoverkoissa olevan kotimaisen julkaisutoiminnan sekä radio- ja televisio-ohjelmat.

Nykyisen vapaakappalelain mukaan laki määrää arkistoitavaksi painotuotteet, ääni- ja kuvatallenteet sekä elokuvat.

Työryhmä antaisi tietoverkoissa vapaasti saatavilla olevan aineiston tallentamisen Helsingin yliopiston kirjaston vastuulle ja tv- ja radio-ohjelmat Suomen elokuva-arkiston tehtäväksi.

Jotta nykyistä laajemman aineiston arkistointi onnistuisi, työryhmä esittää Helsingin yliopiston kirjaston ja elokuva-arkiston rahojen lisäämistä.

Vapaakappalekirjastojen määrä säilyisi ennallaan kuutena, mutta eduskunnan kirjasto korvattaisiin Joensuun yliopiston kirjastolla. Sen lisäksi vapaakappalekirjastoja olisivat Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Turun yliopistojen kirjastot sekä Åbo Akademin kirjasto.

Vapaakappalelain tavoitteena on kansallisen kulttuurin kattava säilytys tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Työryhmä esittää, että uusi laki tulisi käyttöön kahden vuoden kuluttua.

YLE24