Lapsettomuuteen on kehitetty uusi hoitomuoto

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Väestöliitossa lapsettomuuteen on kehitetty uusi hoitomuoto. Hoito on naiselle yksinkertaisempi ja helpompi kuin aikaisemmin tarjolla olleet koeputkihedelmöityshoidot.

Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkarin mukaan uuden menetelmän etuna on se, ettei kalliita ja monia sivuvaikutuksia aiheuttavia hormonipistoksia tai -sumutteita tarvita lainkaan.

Entisissä menetelmissä naisen oma hormonitoiminta korvataan usean viikon hormonihoidolla. Uudessa hoitomuodossa munasolut kerätään talteen normaalin kuukautiskierron 8. - 9. kiertopäivänä. Pienet, epäkypsät munasolut kypsytetään laboratoriossa, jonka jälkeen ne voidaan hedelmöittää.

Anne-Maria Suikkarin mielestä uutta hoitotapaa voi suositella erityisesti silloin, kun hormonihoidosta on odotettavissa ongelmia tai kun lapsettomuuden syy on miehessä.

Hoitomuodon tuloksena on Suomessa syntynyt 24 tervettä lasta parin vuoden aikana. Onnistumisprosentti on ollut 25, kun se perinteisissä hoidoissa on 30 ja inseminaatiohoidoissa noin 12 prosenttia.

Maailmalla menetelmällä on syntynyt noin 200 lasta. Lapsissa ei ole todettu lisääntynyttä todennäköisyyttä epänormaaliin kehitykseen.

STT