Valtaosa Irakin museoaarteista tallessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Valtaosa Bagdadin museoista kadonneista historiallisesti mittaamattoman arvokkaista esineistä on löydetty. Museoiden henkilöstö piilotti kokoelmia paljolti ennen Irakin sotaa.

Alun perin esineitä luultiin varastetun tai tuhoutuneen noin 170 000 kappaletta. Kätköistä on kuitenkin löydetty suurin osa museoiden kokoelmista, 179 laatikollista. Lisäksi museoväki on tuonut sodan aikana koteihinsa piilottamiaan esineitä.

Kateissa on silti yhä muun muassa sumerikansan tauluja, joiden nuolenpääkirjoitus on vanhinta tunnettua kirjoitusta, sekä niin sanottu Warkan alabasterimalja yli 5 000 vuoden takaa. Kansallismuseon päänäyttelyistä teillä tietymättömillä on 47 esinettä.

Tunisian pääkaupungissa Tunisissa on meneillään arabien koulutus-, kulttuuri- ja tiedejärjestö Alescon kokous, jossa mietititään, miten Irakin kulttuurihistorian jatkuvuus parhaiten turvattaisiin.

Lähi-idän, Euroopan ja Yhdysvaltain poliisivoimien edustajat puolestaan kokoontuvat maanantaina ja tiistaina Roomaan pohtimaan, miten edelleen hukkateillä olevat aarteen saadaan takaisin museoihin.

BBC, AFP