EKP alensi kasvuennusteita mutta antoi toiveikkaita lausuntoja

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroalueen talous alkaa toipua loppuvuodesta, ennakoi Euroopan keskuspankin johtokunnan uusi jäsen Gertrude Tumpel-Gugerell. Samalla kannalla on pääjohtaja Wim Duisenberg. EKP alensi kuitenkin torstaina ennusteitaan ensi ja tämän vuoden talouskasvuksi ja arvioi, että vuoden alkupuoliskon talouskasvu jää hyvin heikoksi.

EKP ennakoi tämän vuoden kasvuksi 0,4 - 1,0 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 1,1 - 2,1 prosenttia. Ensi vuoden luku on nyt 1,1 - 2,1 prosenttia, ei enää 1,9 - 2,9 prosenttia.

Inflaatioennustetta pudotettiin huomattavasti tämän vuoden aiemmin ennakoidusta 1,3 - 2,3 prosentista ja ensi vuoden 1,0 - 2,2 prosentista. Uudet arviot ovat 1,8 - 2,2 tänä vuonna ja 0,7 - 1,9 prosenttia ensi vuonna.

- Vaikka viime viikkojen talousluvut ja tutkimustulokset antavat tilanteesta epäyhtenäisen kuvan, odotamme edelleen euroalueen talouden vireytyvän vuoden loppua kohden, Tumpe-Gugerell toteaa itävaltalaisen lehden haastattelussa uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Myös EKP:n pääjohtaja Wim Duisenberg sanoi euroalueen talouskasvun nopeutuvan vähitellen tämän vuoden aikana, kun pankki laski ohjauskorkoaan viime viikolla. Hän varoittaa kuitenkin, että alamäen riski on yhä olemassa.

Kasvun tueksi hän vaatii euro-maiden hallituksilta järkevää budjettipolitiikkaa sekä sen tueksi rakenteellisia uudistuksia.

Startel, YLE24