Kullan konekaivuu lisääntyy taas Lemmenjoella

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kullan konekaivuu lisääntyy taas Lemmenjoella, kun Pohjois-Suomen vesioikeus on antanut konekaivuuluvan kolmelle hakijalle.

Luvansaajat ovat Antti Kohtamäki, Ralf Kudinoff ja Ulla Niinikoski ja lupa koskee Karrepankin kaivospiiriä, joka sijaitsee Jäkäläpään vasanmerkintäaidan läheisyydessä Marastossa.

Eivät ehtineet tai tienneet valittaa

Valitusaika Vaasan hallinto-oikeuteen päättyi maanantaina. Metsähallituksen paikallinen toimisto ei ehtinyt valittaa, vaikka tarkoitus oli, koska toimistonhoitaja oli lomalla.

Sallivaaran paliskunta ei myöskään ehtinyt valittaa, vaikka oli aikonut. Muotkakatunturin paliskunta taas ei tiennyt uudesta luvasta, kuten eivät myöskään Vaskojoesta kalaa pyytävät paikalliset asukkaat.

Muotkatunturin paliskunnan isäntä Taneli Magga kaipaakin lakimuutosta, jotta tieto kaivosluvasta ja valitusmahdollisuudesta tulisi ajoissa kaikille asiaosaisille.

Luonnnonsuojelujärjestöt vaatineet lakimuutosta

Paikalliset luonnonsuojelujärjestöt, piiri ja luonnonsuojeluliitto ovat pyrkineet saamaan muutoksia kaivoslakiin, mutta kauppa- ja teollisuusministeriö on ollut vastahankaan.

Kalantutkijat taas syyttävät kullankaivajia Vaskon veden sameuttamisesta ja kalankudun ja kalanpoikasten tuhoamisesta. Suomessa kaivostoiminta menee kuitenkin muiden tarpeiden edelle.