1. yle.fi
  2. Uutiset

Rabies-epäily Länsi-Suomessa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Länsi-Suomessa sijaitsevan tilan Virosta viime toukokuussa tuodun hevosen epäillään sairastaneen rabiesta eli raivotautia.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan hevonen on lopetettu, ja näytteet on lähetetty tutkittavaksi Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokseen.

Hevonen oli ehtinyt purra hoitamaan tullutta kunnaneläinlääkäriä. Hän saa rabies-hoitoa sairaalassa.

Maa- ja metsätalousministeriön apulaisosastopäällikkö Taina Aaltosen mukaan hoito on tehokas, kun sen saa aikaisessa vaiheessa.

Sairastunut hevonen oli kuumeinen, kaatuileva ja aggressiivinen. Ministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että hevonen oli sairastunut raivotautiin, koska sitä esiintyy Virossa. Lopullinen varmuus taudista saadaan ensi viikon torstaina.

Hevonen oli laitumella kolmen muun hevosen kanssa. Nämä ja ratsutallin muut hevoset ovat tällä hetkellä valvotussa karanteenissa.

Viimeisin tautitapaus vuonna 1989

Rabies on vaatinut viimeisimmän ihmisuhrinsa Suomessa vuonna 1985, jolloin lepakkotutkija kuoli tautiin. Viimeisin todettu tautitapaus oli Suomessa vuonna 1989. Tauti leviää yleisimmin sairastuneen eläimen pureman välityksellä.

Ihmisen kannalta suurimman tautiriskin aiheuttavat kulkukoirat ja -kissat tai villieläimet.

Lemikkikoirien ja -kissojen rokottamista rabiesta vastaan suositellaan. Metsästyskoirille ja viranomaisten palveluskoirille rokotus on pakollinen.

STT

Lue seuraavaksi