Mielenosoitukset jatkuvat Iranissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Iranin pääkaupungissa Teheranissa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kuudentena peräkkäisenä yönä. Tuhannet demokratiaa vaativat mielenosoittajat kokoontuivat aamuyöllä yliopiston lähistölle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan alueelta kuului maanantaina aamuyöstä laukauksia, mutta kenenkään ei ole kerrottu haavoittuneen. Ainakin 30 mielenosoittajaa pidätettiin.

Myös Mashadin kaupungissa maan itäosassa noin 2 000 ihmistä osoitti yöllä mieltään.

Mielenosoittajat vastustavat vanhoillista uskonnollista johtoa, mutta ovat tyytymättömiä myös siihen, ettei uudistusmielinen presidentti Mohamemd Khatami ole kyennyt kuuden virkavuotensa aikana täyttämään lupauksiaan uudistuksista.

Iran syyttää USA:ta

Iran on tuohtunut Yhdysvalloille siitä, että se on ilmaissut tukeaan mielenosoittajille.

Sunnuntaina Iran syytti Yhdysvaltoja puuttumisesta Iranin sisäisiin asioihin ja sanoi maan liioittelevan mielenosoitusten merkitystä. Maanantaina Iranin ulkoministeriö lähetti Yhdysvalloille asiasta virallisen vastalauseen.

Yhdysvaltojen presidentti George Bush luonnehti sunnuntaina Iranin uskonnollisen johdon ja maan hallituksen vastaisia protesteja positiiviseksi asiaksi ja piti niitä osoituksena iranilaisten toiveesta muuttaa maata nykyistä vapaammaksi.

Teheranin lisäksi ainakin kolmessa muussa kaupungissa järjestettiin viime viikolla pienempiä mielenilmauksia.

Iranin mielenosoitukset eivät enää ole pelkästään poliittisesti tiedostavien opiskelijoiden protesteja, vaan myös tavalliset ihmiset ovat tulleet kaduille vastustamaan konservatiivista papistoa ja presidentti Mohammad Khatamia.

Sunnuntaina yli 250 älymystön jäsentä julkaisi avoimen kirjeen, jossa arvosteltiin poikkeuksellisen kärkevästi Iranin vanhoillista papistoa. Kirjeessä mm. todettiin, että uskonnollinen johto asettaa itsensä Jumalan tilalle.

Reuters, AFP