Suomalaiset eivät halua rauhoittaa kyykäärmettä

Kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että kyykäärmeitä ei pitäisi rauhoittaa, selviää Sunnuntaisuomalaisen Suomen Gallupilla teettämästä kyselystä. Muualla Länsi-Euroopassa kyy on rauhoitettu eläin.

Lähes joka neljäs suomalainen rauhoittaisi maan ainoan myrkkykäärmeen. Miehet ovat naisia useammin kyyn rauhoittamisen kannalla.

Kyitä tavataan Hangosta Tunturi-Lappiin, mutta laji on voimakkaasti taantuva. Ihminen tuhoaa kyyn asuinalueita rakentamalla teitä ja asuinalueita sekä muokkaamalla metsiä.

- Vielä parikymmentä vuotta sitten tiesin useita käärmeen pesiä, joissa oli yli sata käärmettä. Nyt suurin tietämäni pesä pitää sisällään vain viitisenkymmentä kyytä, kertoo kyihin erikoistunut luontokuvaaja Urpo Koponen.

Kyyn puremista arviolta 80 prosenttia tapahtuu syksyllä marja- ja sieniaikaan. Tuolloin poikasiaan hautovat naaraskyyt eivät pakene ihmistä.

- Koiraat ja lepovuorossa olevat naaraat menevät syksylläkin ihmistä pakoon, Koponen sanoo.

Kyyn puremasta on suurta vaaraa ainoastaan lapsille, vanhuksille ja allergisille. Suomen Gallupin keräämän tiedon mukaan noin kolme prosenttia suomalaisista on joutunut kyyn puremaksi ja todellisessa vaarassa tulla purruksi on ollut oman ilmoituksensa mukaan 15 prosenttia kansalaisista.

Suomalaisista 71 prosenttia on kyselyn mukaan törmännyt kyyhyn luonnossa.

Sunnuntaisuomalainen