Aseanin terrorismitaistelu huolettaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pelkää, että Kaakkois-Aasian maiden päätös tehostaa terrorismin vastaista taistelua johtaa ihmisoikeuksien heikkenemiseen. Järjestö kehottaakin maita arvioittamaan turvallisuuslakiensa ihmisoikeusvaikutukset riippumattomilla asiantuntijoilla.

Human Rights Watch toteaa kirjeessään Kambodzhassa kokoontuneille Asean-maille, että taistelu terrorismia vastaan on oikein, mutta se ei saa johtaa esimerkiksi pitkiin pidätyksiin ja kidutukseen.

Asean-maiden kokous on luvannut tukensa Yhdysvaltain johtamalle kansainväliselle taistelulle terrorismia vastaan, mutta on ollut hiljaa ihmisoikeusasioista, järjestö huomauttaa.

Muut vastaavat järjestöt kuten Amerikan maiden OAS sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ja Euroopan neuvosto ovat ottaneet ihmisoikeustakuut mukaan terrorisminvastaisiin aloitteisiinsa, Human Rights Watch kiittää.

"Terrorismisotaa verukkeena koville otteille"

Human Rights Watchin mukaan monet Aseanin aluefoorumin ARF:n jäsenistä loukkaavat ihmisoikeuksia terrorismin vastustamisen varjolla tai ovat lisänneet tukeaan ja yhteistyötä ihmisoikeuksia loukkaavien hallitusten kanssa.

ARF:ään kuuluvat Asean-maat sekä järjestön yhteistyökumppanit, muun muassa Australia, Kiina, Intia, Venäjä, Yhdysvallat ja EU.

Järjestön mukaan monet Yhdysvaltain toissa vuoden syyskuun terrori-iskujen jälkeen käynnistämistä toimista ovat rikkoneet perustavia ihmisoikeuksia.

Myös Australia on käyttänyt terrorisminvastaista retoriikkaa oikeuttaakseen tiukan suhtautumisensa pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin ja on pyrkinyt lisäämään pidätysoikeuksia.

Kiina on tehostanut kampanjaansa Xinjiangin maakunnan uiguuriseparatisteja vastaan terrorismisodan varjolla tekemättä eroa rauhanomaisten aktivistien ja terroristiyhteyksiä omaavien välillä, järjestö sanoo.

Indonesia on puolestaan Balin lokakuisen pommi-iskun jälkeen hyväksynyt uusia terrorisminvastaisia lakeja, jotka puuttuvat perusoikeuksiin. Lisäksi maan hallitus on oikeuttanut Acehin ja Papuan kapinallisten kukistamista terrorisminvastaisella retoriikalla.

Venäjä puolestaan oikeuttaa toimiaan Tshetsheniassa terrorismin vastustamisella. Myös monissa EU-maissa uudet lait ja toimintatavat ovat horjuttaneet ihmisoikeuksia, muun muassa oikeutta hakea turvapaikkaa sekä mielivaltaisten pidätysten ja kidutuksen kieltoa, Human Rights Watch sanoo.

Se huomauttaa, että paras tapa ehkäistä terrorismia on edistää ihmisoikeuksia ja kansalaisyhteiskuntaa, kun taas tukahduttavat toimet päin vastoin ruokkivat terrorismia.

YLE24, AFP