"Milosevic syytön Srebrenican joukkomurhaan"

Slobodan Milosevicilla ei ollut mitään tekemistä vuoden 1995 Srebrenican joukkomurhan kanssa, sanoo Milosevicia Jugoslavian presidenttinä edeltänyt Zoran Lilic. Liliciä on kuultu todistajana Haagin sotarikostuomioistuimessa.

Lilicin mukaan Milosevic oli järkyttynyt Srebrenican tapahtumista, jotka olivat suurin yksittäinen hirmuteko vuosina 1992 - 1995 käydyn Bosnian sodan aikana. Bosnian serbijoukot teloittivat kaupungissa 7 000 muslimimiestä.

Lilic kertoi kuitenkin, että Jugoslavian armeija koulutti Milosevicin tukemana vapaaehtoisia serbitaistelijoita Bosniaan vain muutama kuukausi ennen Daytonan rauhansopimuksen solmimista.

Lausunto on tärkeä, koska se liittää Milosevicin suoraan Bosniassa käytyihin taisteluihin vuoden 1995 lopulla.

Sotarikostuomioistuimen syyttäjät pyrkivät todistamaan, että Milosevic johti serbijoukkojen suorittamaa etnistä puhdistusta Bosniassa, Kroatiassa ja Kosovossa.

Miloseviciä syytetään kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Zoran Lilic oli Jugoslavian liittovaltion presidentti vuosina 1993 - 1997, jolloin tehtävä oli pitkälti seremoniallinen. Presidentistä tuli todellinen vallanpitäjä sen jälkeen, kun Milosevic astui tehtävään oltuaan kaksi kautta Jugoslavian vahvimman tasavallan Serbian presidenttinä.

Lilicin kuuleminen Haagissa jatkuu keskiviikkona.

Reuters, AFP