1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uutta tietoa avaruuden teinivuosista

Tutkijat ovat saaneet avaruudesta laajakuvan 12 miljardin vuoden takaa, jolloin alkuräjähdyksestä oli kulunut vain runsas miljardi vuotta.

Hubblen aiemmin ottama kuva galaksista

Avaruusteleskooppi Hubblen ja röntgenobservatio Chandran avulla näkyville saatu avaruuden lohko on 30 kertaa niin suuri kuin aiemmin taltioidut "avaimenreikäkuvat".

Uusissa kuvissa avaruudella on ikää vain yhdeksän prosenttia nykyisestä ja nuoruuden voimakas kehitys on yhä täydessä vauhdissa.

Astronomien mukaan tutkimuksen pienikin eteneminen ajassa taaksepäin tuo merkittävästi lisää tietoa, sillä kuten lapsen kehityksessä, myös avaruudessa radikaaleimmat ja dramaattisimmat kehityskulut tapahtuivat aivan sen alkuaikoina.

Miljardi vuotta suuren alkuräjähdyksen jälkeen galaksit alkoivat kasvattaa kokoaan ja parhaimman "baby-boomin" eli ensimmäisten kuuden miljardin vuoden aikana niissä muodostui suuria määriä tähtiä.

Uudet kuvat ovat myös riittävän tarkkoja, jotta sadat mustina aukkoina pidetyt röntgensäteilyn lähteet voidaan paikallistaa kotigalakseihinsa. Mustat aukot ovat ainetta imeviä nieluja, joiden suunnaton vetovoima ei päästä otteestaan mitään, ei edes valoa.

Astronomit uskovat, että suunnattoman kokoisia mustia aukkoja lymyilee useiden galaksien ytimissä, myös kotoisen Linnunratamme.

Maailmankaikkeus laajenee yhä

Ns. Big Bang- eli alkuräjähdysteorian mukaan niin aika kuin avaruuskin syntyivät 10-15 miljardia vuotta sitten.

Maailmankaikkeuden alussa kaikki aine oli pakkautunut pisteeksi, jossa vallitsi äärimmäisen suuri tiheys ja kuumuus. Tämä ns. singulariteettipisteen räjähdettyä siihen pakkautunut aine alkoi laajeta kaikkialle.

Aineesta tiivistyi miljardien vuosien kuluessa kaasupilviä, jotka tiivistyivät suuriksi ja tiheiksi kokonaisuuksiksi, keräsivät ympärilleen lisää ainetta ja kasvoivat yhä suuremmiksi ja tiheämmiksi. Syntyi tähtiä, tähtijoukkoja ja galakseja.

Tähtien kehittyessä ja kuollessa vedyn ja heliumin lisäksi syntyi raskaampia alkuaineita, jotka olivat uusien taivaankappaleiden, kuten planeettojen, alkuja.

Alkuräjähdyksestä vauhtinsa saanut avaruuden laajeneminen jatkuu yhä, tosin koko ajan hidastuvalla vauhdilla. Laajenemista hidastaa avaruudessa olevan aineen vetovoima.

Reuters, YLE24