1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sinileväpitoisen veden terveyshaitat tutkintaan

Uusi tutkimushanke ryhtyy selvittämään sinileväpitoisen veden aiheuttamia terveyshaittoja. Tutkimuksessa verrataan esimerkiksi ihon tai hengityksen kautta tapahtuneen altistuksen yhteyttä oireiden vakavuuteen ja pyritään tunnistamaan oireiden aiheuttajat.

Näin perusteellista tutkimusta ei sinileväveden terveyshaitoista ole aikaisemmin tehty. Kolmivuotinen hanke on ympäristö- ja terveyshallinnon yhteistyötä.

Näytteet tutkimukseen saadaan kesän viikottaisen leväseurannan yhteydessä eri puolilta maata.

Veden aiheuttamat oireet voivat johtua joko sinilevistä itsestään, niiden tuottamista myrkyistä tai levien yhteydessä esiintyvistä bakteereista.

Sinileväpitoinen vesi aiheuttaa voimakkaimmat ja haitallisimmat oireet, kun ihminen altistuu sekä ihon että hengityksen kautta. Näin tapahtuu esimerkiksi saunottaessa, jos leväpitoista vettä käytetään peseytymiseen ja löylyn heittoon.

Sinilevän terveyshaittoja ovat muun muassa ihottuma, kutina, pahoinvointi, ripuli, kuume sekä kurkkukipu. Vakavampia oireita voivat olla näköhäiriöt sekä nivelkivut.

Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei pitäisi uida, eikä sitä tulisi käyttää pesu- tai saunavetenä.

Jos epäilee sinilevän aiheuttaneen terveyshaittoja, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin oireiden syyn selvittämiseksi. Sinileväaltistuksen varmistamiseksi on syytä ottaa yhteyttä myös alueelliseen ympäristökeskukseen tai kunnan terveysviranomaiseen.

STT