Katharine Hepburn on kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Elokuvamaailman ja Hollywoodin suuriin tähtiin kuulunut Katharine Hepburn on kuollut Yhdysvalloissa 96-vuotiaana.

Katharine Hougton Hepburn sairasti viimeisinä vuosinaan paljon. Hän kärsi muun muassa perinnöllisestä sairaudesta, joka sai hänen päänsä vapisemaan ankarasti. Kyseessä ei kuitenkaan ollut parkinsonin tauti, vaikka niin huhuttiinkin.

Hepburnin ura valkokankaalla kesti kuusi vuosikymmentä ja hän näytteli yli 50 elokuvassa. Ensimmäisen elokuvansa hän teki jo vuonna 1932.

Neljästi oscarin voittanut Hepburn teki töitä vielä pitkälle 1990-luvulle. Eläkepäiviään hän vietti synnyinseuduillaan Connecticutissa.

Hänen viimeisin suuri filminsä oli yhteistyössä Henry Fondan kanssa vuonna 1981 tehty Kultalampi. Elokuva tuotti Hepburnille hänen neljännen oscarinsa.

Oscar-ehdokkaana Hepburn oli uransa aikana peräti 12 kertaa. Hän näytteli muun muassa elokuvissa Maria Stuart, Afrikan kuningatar, Äkkiä viime kesänä, Arvaa kuka tulee päivälliselle sekä Leijona talvella.

Hepburn näytteli urallaan Hollywoodin kuuluisimpien miesnäyttelijöiden kanssa. Hänen kanssaan esiintyivät muiden muassa James Stewart, Humphrey Bogart, John Wayne ja Henry Fonda.

Parhaiten Hepburn muistetaan kuitenkin pitkästä yhteistyöstä Spencer Tracyn kanssa sekä valkokankaalla että henkilökohtaisessa elämässä.

Reuters, STT, YLE24