1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipponen: Elintarvikevirasto tulee Helsinkiin tai Brysseliin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) mielestä Suomen ei pitäisi luopua tavoittelemasta EU:n elintarvikevirastoa Helsinkiin. Lipposen mukaan Suomella on muiden maiden vahva kannatus takanaan.

Lipposen ehdotuksen mukaan virasto sijoitettaisiin kokonaisuudessaan Helsinkiin. Lisäksi Italian Parmaan perustettaisiin pienempi toimielin vastaamaan alkuperäismerkinnöistä, ruokakulttuurista ja perinneruuista. Toimielimeen siirrettäisiin toimintoja komissiosta.

Italia esittää vaihtoehtona viraston kahtiajakamista Helsingin ja Parman kesken. Italia on tyytymätön Parman osuuden pienuuteen.

Lipposen mielestä viraston jakaminen ei ole mahdollista. Hänen mukaansa asia on selvitetty jo monta kertaa. Virasto tulee Helsinkiin - tai Brysseliin, ellei asiasta voida sopia.

Maanantaina Suomessa vieraillut Italian maatalousministeri Giovanni Alemanno ehdottaa, että maiden pääministerit asettavat työryhmän pohtimaan eri vaihtoehtoja kiistojen ratkaisemiseksi.

Ratkaisuehdotuksia tulisi saada valmiiksi siihen mennessä, kun Italian pääministeri Silvio Berlusconi tulee Suomeen syksyllä.

STT

Lue seuraavaksi