Vesi vähänä Lapin joissa ja järvissä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lapin vesistöissä on poikkeuksellisen vähän vettä.

Esimerkiksi Inarijärven vedenpinta on noin 80 senttiä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Torniojoella kesävedestä puuttuu lähes viisikymmentä senttiä ja Tenokin virtaa selvästi keskiarvon alapuollella.

Ympäristökeskuksen seurannan mukaan ainoastaan Simojoessa on vettä lähes tavanomainen määrä.

Kalat vaarassa Tenolla

Helteinen sää on nostanut jokivesien lämpötiloja niin, että muun muassa Tenolla pelätään jopa kalakuolemia.

Loppuviikosta Tenojoen veden lämpötilan uskotaan nousevan lähelle kahtakymmentä astetta. Lisäksi Tenolla vedenpinta on alhaalla ja sivuhaarassa Inarijoessa vesi on laskenut alemmas kuin koskaan aiemmin.

Lohitutkija Eero Niemelän mukaan ensimmäiseksi vaarassa ovat kalastuksessa, kuten esimerkiksi kulkutuksessa eli ajoverkkokalastuksessa vioittuneet lohet.

- Vesihome tarttuu helposti vioittuneen kalan pintaan ja tekee ne ruman näköiseksi. Jos lämpötila pysyy näin korkealla parikin viikkoa, voi kalakuolemia ilmetä, Niemelä sanoo.

Niemelä huomauttaa kuitenkin, että hyvin harvoin parinkymmenen asteen lämpötila pysyy kovin pitkään Tenon kaltaisessa joessa.

Kanoottireitit kohta hakemisessa

Myös kanoottiretkeilijät ovat vaikeuksissa pienten jokien vähäisen vesimäärän takia.

Esimerkiksi Lutto- ja Suomujoella eteneminen on jo erittäin hankalaa eikä Näätämöjoellakaan selvitä ilman kanootin tai lautan maaltavetoja, kertoo toimitusjohtaja Teuvo Katajamaa Luonto-Lomista.

Ivalojoessakin vedenpinta on totuttua yli kolmekymmentä senttiä alempana, mutta vesi on kuitenkin riittänyt juuri ja juuri matkantekoon.

Veneilijöitä kehotetaan käyttämään merkittyjä reittejä myös Inarijärvellä, missä vedenpinta on poikkeuksellisen alhaalla.

Pohjalahden merenkulkupiirin Inarin väyläaseman vastaavan Jyrki Kangasniemen mukaan veneilijälle taataan kuitenkin merikorttiin kulkusyvyys merkityillä väylillä.