Schröder: Berlusconi pahoitteli sanojaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on pahoitellut keskiviikkoista EU:n parlamentissa kohua herättänyttä lausuntoaan Saksan liittokanslerille Gerhard Schröderille. Kohu nousi, kun EU:n puheenjohtajamaan pääministeri ehdotti EU-parlamentin saksalaisedustajalle elokuvaroolia natsien keskitysleirin vartijana tämän arvosteltua Italian pakolaispoliittisia lausuntoja.

Schröder ja Berlusconi keskustelivat asiasta puhelimitse torstai-iltana. Berlusconi pahoitteli sanavalintojaan mutta puolustautui sanomalla, että oli kokenut parlamentin itselleen vihamieliseksi.

Puhelun jälkeen Schröder totesi Berlusconin pyytäneen anteeksi ja välikohtauksen olevan nyt hänen osaltaan loppuun käsitelty. Mahdolliset jatkotoimet kuuluvat hänen mukaansa EU-parlamentille, tärkeintä hän totesi olevan Italian puheenjohtajakauden onnistuminen.

Pakolaispolitiikan lisäksi saksalaisparlamentaarikko Martin Schulz arvosteli keskiviikkona Berlusconin valtaa tiedotusvälineissä ja sen merkitystä politiikassa.

Berlusconi vastasi kritiikkiin sanomalla, että Schulz sopisi täydellisesti Italiassa parhaillaan kuvattavan elokuvan päärooliin, natsisaksalaiseksi vanginvartijaksi.

Parlamentin puhemies yritti nimittelyn jälkeen pelastaa tilanteen ja tarjosi Berlusconille tilaisuuden anteeksipyyntöön. Tämä ei kuitenkaan tuolloin tarttunut tilaisuuteen.

Schröder vaati anteeksipyyntöä

Saksan liittokansleri Gerhard Shcröder sanoi torstaina pitävänsä Italian pääministerin puheita täysin sopimattomina ja odottavansa Berlusconilta anteeksipyyntöä käytöksestään. Berlusconi puolestaan ilmoitti pitävänsä Schultzilta saamaansa arvostelua Italian opposition punomana juonena.

EU:n puheenjohtajamaan pääministerin sanailu nousi keskiviikkona näkyvimmäksi anniksi Strasbourgissa, kun Italia esitteli EU:n puheenjohtajakautensa ohjelmaansa. Puolivuotinen puheenjohtajuuskausi alkoi tämän viikon alussa.

Maan natsimenneisyys on Saksan politiikassa tulenarka aihe. Muun muassa viime vuonna oikeusministeri Herta Däubler-Gmelin sai jättää postinsa, kun hän vertasi keskenään Yhdysvaltain presidentin George Bushin ja natsi-Saksan sisäpolitiikkaa.

Berlusconin puheet puntarissa

Myös Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien johtajat ovat torstaina keskustelleet Berlusconin sananvalinnoista. Yksimielisyyteen he eivät kuitenkaan päässeet siitä, miten toimia, jos Berlusconi ei pyydä anteeksi tai peru puheitaan.

Välikohtauksen selvittely päätettiin jättää parlamentin puhemiehen Pat Coxin huoleksi. Coxin tiedottajan mukaan tämä ryhtyy selvittämään asiaa Italian hallituksen ja diplomaattien kesken mahdollisimman pian.

Euroopan parlamentin sosialistiryhmän mielestä Berlusconi on aiheuttanut institutionaalisen kriisin parlamentin ja EU:n ministerineuvoston välille.

Italian oppositiosta on vaadittu Berlusconia eroamaan tapauksen jälkeen. Myös hänen keskustaoikeistolaiset liittolaisensa ovat paheksuneet asiaa.

Tapahtuneen jälkeen sekä Berlusconi että Italian ulkoministeri puolustelivat pääministerin käytöstä ja sanoivat Schultzin arvostelun loukanneen vakavasti sekä Italiaa että Berlusconia itseään.

EU-komission päätiedottaja Reijo Kemppinen totesi Brysselissä, että tapaus on vakava, mutta komissio keskittyy oman tehtävänsä hoitamiseen eikä pidä asianaan arvioida tai kommentoida keskiviikon välikohtausta ja sen seurauksia.

Reuters, AFP, YLE24