Rahapula uhkaa lasten ja nuorten mielenterveysapua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kansaneläkelaitoksen tämän vuoden määrärahat lasten ja nuorten psykiatriseen kuntoutukseen ovat loppuneet. Ilman valtion tukea Kela ei pysty tekemään yhtään uutta kuntoutuspäätöstä, vaikka lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysapua joka tapauksessa.

Varat ovat jo vuoden puolivälissä käytetty, vaikka Kela oli varannut 5 - 25-vuotiaiden psykiatriseen kuntoutukseen 12,5 miljoonaa euroa eli enemmän kuin aiempina vuosina.

Rahojen loppumisen taustalla on Kelan mukaan mielenterveyskuntoutuksen lisääntynyt tarve.

- Kuntoutuksen tarve on kasvanut huomattavasti, ja psykiatrisia lähetteitä on tullut tänne entistä runsaammin, Kelan kuntoutuspalveluiden hankintapäällikkö Helena Ahponen selvitti.

Loppuvuonna kuntoutus on jäämässä näillä näkymin entistä enemmän julkisen terveydenhuollon vastuulle.

Tarve Kelan mielenterveysavulle olisi kuitenkin suuri. Avun tarpeessa on vuosi vuodelta enemmän lapsia ja nuoria.

- Kun vuonna 2002 Kela rahoitti yhteensä 4 500 lapsen ja nuoren kuntoutuksen, tammi-toukokuussa vuonna 2003 pelkästään terapiaan pääsi Kelan avulla 3 753 henkeä, Ahponen mainitsi.

Mönkäre: Kuntien huolehdittava kuntoutuksesta

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa Kelalta selvityksen siihen, miksi kuntoutusvarat ovat jo nyt lopussa.

Vanhempi hallitussihteeri Katariina Ala-Viuhkola kertoi, että ministeriön mahdollisesta rahoitusavusta Kelalle tulevaksi puolivuotiskaudeksi ei ole vielä päätöstä.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre sanoo, että kuntien on huolehdittava lasten ja nuorten psykiatrisesta kuntoutuksesta.

Kelan yksityisestä hoidosta maksamat korvaukset on Mönkäreen mukaan tarkoitettu täydentämään kunnallisia palveluja. Tällä hetkellä kuntien viroissa ei kuitenkaan ole riittävästi psykiatreja antamaan kaikille tarvitseville kuntouttavaa terapiaa.

- Kelan maksamia korvauksia on pystyttävä tarkastelemaan niin, että välttämättömimmät asiat hoidetaan ensisijaisesti, Mönkäre sanoo ja muistuttaa, etä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito ovat juuri näitä ensisijaisia asioita.

STT, YLE24