Vanhin tunnettu planeetta löytyi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nasan tutkijat ovat löytäneet Hubble-teleskoopin avulla tähän asti vanhimman tunnetun planeetan. 13 miljardia vuotta vanha planeetta on yli kaksi kertaa suurempi kuin Jupiter.

Planeetta sijaitsee 5 600 valovuoden päässä Maasta Skorpionin tähtimuodostelmassa. Nasan mukaan planeetta on syntynyt ensimmäisten planeettojen joukossa oman galaksimme ollessa nuori.

Tutkijat uskovat, että planeetta on Jupiterin kaltainen kaasujättiläinen, jolla ei ole koskaan ollut elämää.

Planeetta sijaitsee pallonmuotoisessa tähtimuodostelmassa, jota on aikaisemmin pidetty epätodennäköisenä ympäristönä planeettojen muodostumiseen. Ympyränmuotoiset tähtimuodostelmat ovat syntyneet aikaisessa vaiheessa universumin kehitystä, jolloin planeetoiden syntymisessä tarvittavia raskaampia ainesosia oli liikkeellä varsin vähän.

Tutkijat uskovat, että nyt löydetty planeetta kuuluu planeettojen ensimmäiseen sukupolveen, kun esimerkiksi meidän aurinkokuntamme kuuluu kolmanteen sukupolveen. Uusi löytö voi tutkijoiden mukaan merkitä sitä, että universumissa -meidän galaksimme mukaanlukien- voi olla paljon enemmän planeettoja kun tähän asti on luultu.

Reuters, BBC NEws