Öljynporaus lisääntyy Itämerellä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Venäläinen öljy-yhtiö Lukoil aikoo aloittaa öljynporauksen Itämerellä vielä tämän vuoden aikana, Hufvudstadsbladet kertoo. Öljyesiintymä sijaitsee Kaliningradin rannikolla.

Lukoil osti öljyesiintymän omistavan pienen öljy-yhtiön 1990-luvun lopulla. Esiintymä ei ole kovin suuri; siinä arvioidaan olevan 24 miljoonaa tonnia öljyä noin 30 metrin syvyydessä.

Öljyesiintymä löydettiin jo Neuvostoliiton aikaan vuonna 1983. Suunnitelmat porauksen aloittamisesta loppuivat kuitenkin paikallisten vastustukseen ja valtion tekemään tutkimukseen, jonka mukaan alueen luontoa ei pystyttäisi suojelemaan öljypäästöiltä.

Sekä Kaliningradissa että Liettuassa pelätään nyt alkavan toiminnan aiheuttavan päästöjä. Suuri onnettomuus olisi tuhoisa, sillä esiintymä sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Kuurin kynnäs -nimisestä maakaistaleesta, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisen dyynimaisemansa ansiosta.

Onnettomuus vaikuttaisi myös koko paikallisyhteisöön, sillä se elää matkailusta. Jotkut pelkäävätkin matkailuelinkeinon puolesta, toiset taas odottavat Lukoilin tuovan pieniin kyliin vaurautta ja työpaikkoja.

Lukoilin pääkonttorista Moskovasta vakuutetaan, ettei öljyonnettomuuden riski ole suuri, vaikka jonkinlainen vuotomahdollisuus onkin aina olemassa. Myös Liettua poraa öljyä merialueillaan.

YLE24

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus