Kadmium saattaa häiritä hormonitoimintaa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kadmium saattaa vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan, arvioivat yhdysvaltalaiset tutkijat. Tutkijat havaitsivat, että jo verraten pienet kadimumannokset aiheuttavat rotille estrogeenin kaltaisia vaikutuksia.

Vielä ei ole kiistatta osoitettu, että vähäiset kadmiummäärät aiheuttaisivat samankaltaisia vaikutuksia myös ihmisillä.

Suurten kadmiummäärien tiedetään aiheuttavan vakavia maksa- ja munuaisvaurioita.

Tutkija Mary Beth Martinin ryhmä Washington DC:ssä sijaitsevassa Georgetownin yliopistossa on nyt osoittanut, että huomattavasti vähäisemmät kadmiummäärät toimivat ns. hormonihäiritsijöinä ainakin rotilla.

Kokeissa kadmiumia annettiin naarasrotille, joiden munasarjat oli poistettu estrogeenin tuotannon estämiseksi. Rotille annettiin yhtenä annoksena joko viisi tai kymmenen mikrogrammaa kadmiumia painokiloa kohden.

Määrät olivat siten varsin lähellä Maailman terveysjärjestön WHO:n turvalliseksi viikoittaiseksi ylärajaksi asettamaa seitsemää mikrogrammaa ihmisen painokiloa kohden.

Kadmiumia saaneiden rottien kohdut ja maitorauhaset muuttuivat raskaammiksi, niiden kohdun kudokset paksunivat ja maidon tuotanto käynnistyi aivan samoin kuin silloin, kun niille annettiin estrogeeniä. Kaikki havaitut ilmiöt katosivat, kun rotille annettiin estrogeenin salpaajaa.

Useimpien ihmisten kadmiumaltistus alittaa WHO:n asettaman turvarajan. 1970-lukuun verrattuna kadmiumaltistus on tasaisesti laskenut, kun esimerkiksi keinolannoitteiden kadmiumpitoisuuksiin alettiin kiinnittää huomiota.

Suomen metsiin kadmiumia leviää tuhkalannoituksen mukana. Kadmium kulkeutuu helposti esimerkiksi sieniin ja marjoihin.

Ylen ympäristötietopalvelu