1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kallis: Matkustajavero torjuisi viinarallin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Bjarne Kallis esittää alkoholiveron laskun sijaan matkustajaveron perimistä päivän pituisista lauttamatkoista. Kallis puhui kristillisdemokraattien ruotsinkielisen erityisjärjestön kesäjuhlassa Luodossa lauantaina.

Kalliksen mielestä alkoholi- ja tupakkaveron alentamisen sijaan olisi "pienempi paha" torjua viinarallia matkustajaverolla, joka toisi valtiolle tuloja ja estäisi samalla rahan virtaamista ulkomaille.

Kallis muistutti, että matkustajavero koskisi lopulta kaikkia matkustajia, mutta myös terveyshaittakustannukset lankeavat kaikille veronmaksajille.

Kallis ihmetteli sitä, että hallitus ei ole tutkituttanut kunnolla Viron EU-jäsenyyden vaikutusta viinaralliin. Hänen mielestään valtiovarainministeriön tähänastiset esitykset perustuvat vain arveluihin ja olettamuksiin.

- Olisi tärkeää tietää, mitä valtiovarainministeri (Antti) Kalliomäki (sd.) ajatteli sanoessaan, että mikäli vuoden alusta tehtävä veroale ei johda toivottuun tulokseen, on hallituksella käytössään muita keinoja.

- Hallituksen tulisi avoimesti punnita kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot eikä esittää vihjailuja takataskuissa olevista keinoista, Kallis patisti.

Kallis olisi lisäksi toivonut Suomelta aktiivisempaa otetta yhdessä Ruotsin kanssa minimiveron säätämiseksi alkoholille koko unionissa.

- Mikseivät suomalaiset osaa kytkykauppaa unionin politiikanteossa toisin kuin monet muut jäsenmaat huolehtiessaan itselleen tärkeistä eduista, hän kysyi.

YLE24

Lue seuraavaksi