1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Emu-vastustajat yhä niskan päällä Ruotsissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ruotsissa Emu-jäsenyyden vastustajat ovat yhä selkeässä johdossa, mutta etumatka euron kannattajiin on aavistuksen pienentynyt, kun aikaa Emu-kansanäänestykseen on runsas kuukausi.

Sifo-tutkimuslaitoksen tuoreessa kyselyssä kruunusta luopumista vastusti 48 prosenttia ja kannatti 35 prosenttia vastaajista. Viikkoa aiemmin ero oli prosenttiyksikköä suurempi vastustajien eduksi.

Samaan aikaan julkistetussa Gallup-tutkimuksessa kannatusluvut olivat 44-35. Kyllä- ja ei-leirien välimatka oli viikossa kutistunut kolme prosenttiyksikköä.

Kyllä-puolen vähitellen aktivoitunut kampanja näyttää alkavan tuottaa tulosta, mutta aikaa epävarmojen äänestäjien vakuuttamiseksi euron eduista on koko ajan vähemmän. Ruotsissa äänestetään Emu-jäsenyydestä 14. syyskuuta.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Göran Persson ja suuri osa maan politiittista ja taloudellista eliittiä on ryhmittynyt Ruotsin Emu-jäsenyyden taakse.

Vaikka kyllä-leiri onkin alakynnessä, ei kannattajien piirissä ole vielä luovuttu toivosta, sillä kiivain kampanjavaihe nähtäneen vasta kansanäänestyksen alla. Euron kannattajilla on loppusuoralla enemmän varoja käytettävissään.

Emu-jäsenyyden puolestapuhujat korostavat julkisuudessa sitä, kuinka euro lisäisi Ruotsin ulkomaankauppaa, vauhdittaisi talouskasvua ja vähentäisi työttömyyttä. Kansan mieliin pyritään myös iskostamaan lupauksia alemmasta korkotasosta ja halvemmista kuluttajahinnoista.

Euron vastustajilla on kuitenkin esittää osittain lähes päinvastaisia ennusteita yhteisvaluutan vaikutuksista. Euron pelätään muun muassa nostavan hintoja ja nakertavan ajan mittaan koko hyvinvointivaltion perustaa.

Kruunun puolustajat korostavat kampanjassaan myös sitä, kuinka Emu-jäsenyyden myötä Ruotsi olisi vaarassa menettää lisää päätäntävaltaansa kasvottomille eurobyrokraateille.

Reuters

Lue seuraavaksi