Valtava mielenosoitus WTO:ta vastaan Ranskassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jopa 150 000 ihmistä on osoittanut mieltään globalisaatiota vastaan Etelä-Ranskassa, Larzacissa. Kolmipäiväiseksi tarkoitetun mielenosoituksen tähtäimessä on Maailman kauppajärjestön WTO:n kokous, joka alkaa ensi kuussa Meksikossa.

Mielenosoittajat varoittivat kaupan vapauttamisen ja ylikansallisten suuryhtiöiden olevan uhka demokratialle.

Tapahtuman johdossa on eko-aktivisti José Bové, joka pääsi viime kuussa vapaaksi vankilasta. Hän suorittaa edelleen yhdyskuntapalvelua.

Bové, varsinaiselta ammatiltaan lampaankasvattaja, sai tuomion geenimuunnellun viljan tuhoamisesta. EU:n maatalousministerit sopivat tämän kuun alussa, että geenimanipuloidut elintarvikkeet pääsevät myyntiin EU-alueelle tietyin ehdoin.

Larzacin tasanko on Ranskan vasemmiston tunnettu mielenosoituspaikka. Jo 30 vuotta sitten paikalliset maanviljelijät ja opiskelijaliike yhdistivät voimansa estääkseen armeijan hankkeen perustaa alueelle ampumarata.

Paikalla on nytkin runsaasti mm. maanviljelijöitä. Heidän edustajansa kertovat, että viljelijät ovat löytäneet yhteisiä näkemyksiä muiden globalisaatioon kriittisesti suhtautuvien yhteiskuntaryhmien kanssa, mikä voi olla alku uudenlaiselle yhteiskunnalliselle liikkeelle.

AFP, STT, YLE24