1. yle.fi
  2. Uutiset

Bremer varoittaa terrori-iskuista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Irakin väliaikaishallinnon johtaja, yhdysvaltalainen Paul Bremer uskoo satojen islamilaisten taistelijoiden palanneen Irakiin ja suunnittelevan uusia terrori-iskuja.

Paul Bremer

Al-Qaida-yhteyksistä epäillyn Ansar al Islam -ryhmän jäseniä pakeni Irakin sodan aikana maasta naapurimaahan Iraniin, mutta heitä on sittemmin livahtanut takaisin, Bremer sanoo New York Timesin haastattelussa.

Järjestöä on pidetty yhtenä mahdollisena tekijänä Bagdadissa Jordanian suurlähetystön edustalla torstaina tehdylle autopommi-iskulle, joka surmasi ainakin 14 ihmistä ja haavoitti yli 50:tä.

Levottomuudet ovat jatkuneet Irakissa sunnuntainakin. Kymmenen siviiliä ja kaksi Yhdysvaltain sotilasta haavoittui, kun liittouman joukkoja kohti heitettiin kranaatti Bagdadin yliopiston liepeillä.

Saddam Husseinin kotikaupungin Tikritin tuntumassa kaksi amerikkalaissotilasta haavoittui, kun sotilaiden kuorma-auton lähellä räjähti pommi.

Etelä-Irakin Basrassa sadat kaupunkilaiset ovat mellakoineet sunnuntaina jo toista päivää peräjälkeen. Sähkö- ja polttoainepulan lietsomissa levottomuuksissa on menehtynyt kaksi irakilaista ja useita on loukkaantunut.

Lisäksi nepalilainen yksityisen yhtiön palveluksessa oleva turvallisuusmies sai surmansa ampumavälikohtauksessa.

Basran aluetta valvovat brittijoukot ovat koettaneet jälleen hillitä pahinta mellakointia. Sotilaat ovat lisäksi osallistuneet polttoaineen jakamiseen paikallisille asukkaille.

Kaupungin asukkaiden olot ilmastoinnin puutteessa alkavat käydä tukaliksi, sillä lämpötila nousee päivisin jopa 50 asteeseen.

Reuters, AFP

Lue seuraavaksi