1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pariisin alueelle hätätila helteen takia

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ranskan pääministeri Jean-Pierre Raffarin pyysi keskiviikkona viranomaisia käynnistämään hätätoimet, jotta Pariisin alueen terveydenhoitohenkilöstön työpainetta saataisiin helpotettua. Alueen sairaalat ovat ylikuormittuneita pitkään jatkuneen ankaran helteen takia.

Kuumuus on koetellut koko Ranskaa, mutta tilanne on ollut vaikein suur-Pariisin alueen eli Ile-de-Francen alueella. Nyt helteet ovat laantumassa, mutta kuumuudesta kärsiviä odotetaan yhä sairaaloihin.

Hätätoimien avulla pyritään mobilisoimaan kaikki käytettävissä olevat henkilöt ja voimavarat auttamaan sairaaloiden työtä. Sairaalatoimessa on esitetty vaatimuksia, että vastaaviin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin myös koko maassa.

Ranskan terveysviranomaisten mukaan koko maassa jopa 3 000 ihmistä on voinut menehtyä välittömästi tai välillisesti helteen seurauksena. Heistä suurin osa on ollut vanhuksia tai vakavasti sairaita.

Ile-de-Francen alueella ruumishuoneet ovat täynnä, ja monet vainajat on jouduttu viemään muualle. Pariisissa kuolleisuus kasvoi viime viikolla lähes 50 prosentilla vuodentakaisista luvuista. Muuallakin Ranskassa kuolleiden määrän lasketaan nousseen yli kolmanneksella.

Poikkeustoimien on määrä jatkua ainakin tämän viikon loppuun. Pahimman helteen uskotaan helpottavan loppuviikolla.

Saksan maanviljelijät vaativat apua

Saksan maanviljelijäin järjestö vaatii kuivuuden pahimmin koettelemille tiloille tukea 100 - 150 miljoonaa euroa. Näin pelastettaisiin 10 - 15 000 maatilaa ja niiden 40 - 50 000 työntekijää.

Myös EU:ta vaaditaan maksamaan vuodenvaihteessa normaalisti maksuun tulevia maataloustukiaan etuajassa.

Kuivuuden takia maan viljasato laskee 38 miljoonaa tonnia, mikä on 16 prosenttia keskimääräisestä. Itäisessä Saksassa Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa kato on jopa 80 prosenttia.

AFP, YLE24, DPA

Lue seuraavaksi