Hirmuhallitsija Idi Amin kuollut

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ugandan entinen diktaattori Idi Amin on kuollut ja haudattu viimeiseen asuinkaupunkiinsa Jeddaan, Saudi-Arabiaan. Sairaalaalalähteiden mukaan Amin menehtyi useiden sisäelinten vajaatoiminnan seurauksiin. Hänellä oli muun muassa munuaisvika.

78-vuotias Amin oli sairaalahoidossa heinäkuun 18. päivästä lähtien. Hän vaipui sairaalassa koomaan mutta heräsi siitä ennen menehtymistään.

Perhe toivoi alkujaan, että Amin haudattaisiin kotiseudulleen Ugandaan. Yksi hänen pojistaan ehdotti viimeiseksi leposijaksi myös muslimien pyhää kaupunkia Mekkaa isänsä uskonnon mukaisesti.

Nyrkkeilijästä diktaattoriksi

Idi Amin syntyi vuonna 1925 pienessä heimokylässä Britannian siirtomaassa Ugandassa, Itä-Afrikan päiväntasaajalla.

Hänestä kasvoi 190-senttinen, 120-kiloinen jättiläinen, joka voitti maansa nyrkkeilymestaruuden yhdeksänä vuonna. Työpaikka löytyi brittiarmeijasta.

Maan itsenäistyttyä Amin sai komentoonsa koko uuden maan armeijan. Hän halusi kuitenkin enemmän, varsinkin kun armeijan kassan vaje oli viedä hänet oikeuteen. Presidentti Milton Oboten ollessa ulkomailla Amin kaappasi vallan vuonna 1971. Siitä alkoi yksi 1900-luvun maailmanhistorian pahamaineisimmista luvuista.

Kaapattuaan vallan Amin teloitutti sotilasjohtajat, jotka eivät olleet tukeneet häntä. Myös ministerien päivät olivat luetut.

Sitten Amin palkkasi tuhansia miehiä, jotka rauhan turvaamisen varjolla ryöstivät ja raiskasivat aina, kun oli vähänkään syytä epäillä vastarintaa. Vankileirit alkoivat täyttyä nopeasti.

Pelkoa levittivät myös toistuvat huhut Aminin saatananpalvonnasta ja kannibalismista. Löytyi ruumiita, joilta puuttuivat sukuelimet, nenä tai silmät.

Idi Aminin Uganda ei ollut mieluinen naapuri eikä kansainvälinen kumppani. Vuonna 1978 sillä ei ollut enää yhtäkään normaalia diplomaattisuhdetta.

Samaan aikaan Amin mieli maansa laajentamista alueille, jotka katsoi historiallisesti Ugandan omiksi. Niinpä hän aloitti sodan Tansaniaa vastaan.

Amin oli selvinnyt hengissä 22 murhayrityksestä, ja tälläkin kertaa henki säilyi, mutta valta meni. Tansania ja sen tukemat ugandalaispakolaiset ajoivat Aminin Ugandasta huhtikuussa 1979.

Taakseen hän jätti köyhtyneen ja runnellun maan. Velkaa jäi nylyrahassa mitattuna 250 miljardia euroa.

Turvapaikka Saudi-Arabiasta

Karkoituksensa jälkeen Idi Amin päätyi Libyaan, sieltä Irakiin ja viimein Saudi-Arabiaan. Reittiä selittää se, että Amin oli jo nuorena kääntynyt islaminuskoon.

Hänen elämänsä Jeddassa Saudi-Arabiassa oli vapaata ja varsin vaurasta. Saudi- Arabian valtio piti huolta Aminin perheen elatuksesta. Aminilla oli neljä vaimoa, ja lapsiluvuksi kerrotaan 43.

20 vuotta maanpakonsa jälkeen Amin antoi ensimmäisen haastattelunsa Hän sanoi elävänsä sovussa kaikkien kanssa, uskonnolle ja Jumalalle omistautuen.

Huolimatta siitä, että elämä Saudi-Arabiassa oli mukavaa, jopa ylellistä, Idi Amin olisi halunnut palata kotiin.

Hän yrittikin sitä 1989, mutta hänet tunnistettiin ja palautettiin Jeddaan. Päämääränä oli luoteinen kotiseutu, jossa häntä oli aina muistettu hyvällä.

Toisin on Ugandan hallituksessa. Se tyrmäsi Aminin perheen toiveen, että mies olisi päässyt kotiin kuolemaan. Amin oli tervetullut vain oikeuden eteen, sanoi presidentti Yoweri Museweni.

Vainajana Amin olisi kuitenkin saanut palata. Uganda oli valmis sallimaan "Afrikan teurastajana" tunnetun miehen hautaamisen vaimein menoin kotiseudulleen veljensä viereen.

YLE24, Reuters, AFP, BBC, CNN